Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na desetine mrtvih: Dok brazilska policija štrajkuje, bande haraju

neredi u brazilu (2)

U čak 30 gradova širom Brazila policija štrajkuje i odbija da sprovodi zakon i štiti građane, a posljedice ovog bezvlašća su zastrašujuće, pišu strani mediji.

Kako izvještava britanski Daily Mail, za tri dana od početka policijskog štrajka broj ubistava skočio je za nevjerovatnih 650 odsto.

Najmanje 52 ljudi je ubijeno, a banditi haraju ulicama naoružani mačetama i vatrenim oružjem, pljačkaju prodavnice, pale autobuse i ostavljaju mrtva tijela za sobom na ulicama.

Nasilje je najgore u priobalnoj saveznoj državi Esprito Santo, gdje su neredi i zločini primorali vlasti da zatvore bolnice i škole.

U glavnom gradu ove države, Viktoriji, stopa ubistava iznosila je 2015. dva dnevno, dok je u zadnja tri dana prijavljeno 17 ubistava.

Na zahtjev lokalnih vlasti, savezne vojne trupe počele su da pristižu od ponedjeljka uveče i patroliraju ulicama.

Ukupno je poslato 1.000 vojnika i 200 pripadnika nacionalne garde a komandant vojne policije u međuvremenu je smijenjen.

Ipak, regularna policija zaustavlja barem dio kriminalaca.

Od izbijanja krvavih nereda, savezne vlasti pristale su da se nađu s policijskim zvaničnicima i pregovaraju o većim platama, izvještava Estado Brasil.