Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

De Mistura: Pregovori o Siriji odgođeni za 20. februar

Staffan De Mistura

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura izjavio je u utorak da su mirovni pregovori o Siriji, planirani za 8. februar u Ženevi, odgođeni za 20. februar, javlja Anadolu Agency (AA).

De Mistura i ambasador Švedske u Vijeću sigurnosti UN-a Olof Skoog danas su, nakon sastanka Vijeća sigurnosti, održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o predstojećim pregovorima.

Skoog, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, izrazio je punu podršku radu De Mistura u vezi sa sirijskim pitanjem.

Podsjetivši na pregovore u Astani, potvrdio je da će se naredni krug mirovnih pregovora o Siriji održati pod okriljem UN-a.

De Mistura je istakao da su mirovni pregovori, planirani za 8. februar u Ženevi, ipak odgođeni za 20. februar.

“Pregovori su odgođeni kako bi se učvrstio sporazum koji je postignut 30. decembra te pružila prilika režimu da napravi ustupke i omogući više vremena opoziciji da ujedini delegaciju koja će ih predstavljati”, rekao je De Mistura, dodajući da će na pregovorima učestvovati i žene, što ranije nije bio slučaj.

Na kraju je istakao da je primirje u Siriji poprilično učinkovito.

Dogovor o prekidu vatre u Siriji uz posredovanje Turske i Rusije na snagu je stupio 30. decembra prošle godine.

Na mirovnim pregovorima o Siriji koji su se u Astani održavali 23. i 24. januara, Turska, Rusija i Iran dogovorile su formiranje trilateralnog mehanizma za nadzor implementacije i kršenja primirja.

Mreža za ljudska prava u Siriji (SNHR) ranije je objavila izvještaj u kojem se navodi da je dogovoreno primirje u Siriji u proteklih mjesec dana prekršeno ukupno 366 puta, od čega su najčešće kršioci na strani Assadovog režima i njemu odanih grupa stranih terorista.