Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Zabrinjavajuća visoka stopa nezaposlenosti među mladima

BiH

igor crnadak (3)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je u New Yorku na Šestom ECOSOC Forumu mladih pod nazivom „Uloga mladih u iskorjenjivanju siromaštva i promociji prosperiteta u svijetu koji se mijenja”.

Crnadak je na Forumu govorio o tome kako međunarodna suradnja u oblasti mladih može pomoći postizanju Ciljeva održivog razvitka Ujedinjenih naroda (Sustainable Development Goals – SDG), te o aktivnostima koje se provode u Bosni i Hercegovini na svim razinama o pitanjima koja se tiču problema mladih.

Istakao je da su mladi, koji čine gotovo polovicu svjetske populacije od čega ih je gotovo 90 posto u zemljama u razvoju gdje su mnogi nezaposleni, diskriminirani i bez prava na obrazovanje ili pristupa zdravstvenom sistemu, bez sumnje zapostavljeni iako su trebali imati najviše koristi od učinkovite transformacije svijeta u bolje mjesto za sve, kao što je obećano prije skoro dvije godine u pomenutom dokumentu Ujedinjenih naroda.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, ministar Crnadak je rekao da je posebno zabrinjavajuća visoka stopa nezaposlenosti među mladima koja prelazi 60 posto, te je naglasio da sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini moraju posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti zapošljavanju, razvoju poduzetništva među mladima, obrazovanju i značajnijem sudjelovanju mladih u procesu donošenja odluka.

Ministar je tokom obraćanja istakao da je za rješavanje problema mladih veoma važna regionalna suradnja, te je naglasio da postoje velika očekivanja od projekta Regionalnog ureda za suradnju mladih Zapadnog Balkana, koji je osnovan prošle godine.

Na kraju, Crnadak je predstavnicima mladih koji su učestvovali na ovoj ministarskoj konferenciji poručio da budu više uključeni i snažnije angažirani, bilo kroz rad u političkim strankama, nevladinim organizacijama, studentskim i omladinskim asocijacijama ili kroz bilo koji drugi vid društvenog angažiranja. Na konferenciji je učestvovalo više od 20 ministara, te preko 700 predstavnika mladih iz cijelog svijeta.

Bosna i Hercegovina je na plenarnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, izabrana za članicu Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) za 2017. godinu. ECOSOC, kao Generalna skupština i Vijeće sigurnosti spada u red glavnih organa UN-a, a čine ga 54 države članice.