Koliko bijelog luka trebate pojesti za uravnotežen krvni pritisak
Upotreba bijelog luka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je odličan lijek za mnoge bolesti uključujući i bolesti srca. Jedna od najpoznatijih razloga upotrebe ove namirnice svakako je snižavanje krvnoga pritiska. Međutim, kako znati ne pretjerati u konzumaciji bijelog luka?
Supstanca po kojoj je bijeli luk najpoznatiji je alicin. Osim što mu daje specifičan miris, alicin služi i za reduciranje masnoća koje se nakupljaju na stjenkama arterija. Naime, on blokira aktivnost angiotensina, što sprječava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnoga pritiska. Upravo zbog toga bijeli luk je savršen za zdravlje vašega srca i krvnih žila. Brojna su istraživanja pokazala da je bijeli luk djelotvorniji kod osoba koje imaju što viši krvni pritisak – tolika je njegova snaga.
Kako konzumirati bijeli luk?
Najbolje bi bilo bijeli luk konzumirati u svježem obliku. Naime, kada ga zdrobite ili isjeckate, iz bijelog luka se otpušta spomenuti alicin. Djelovanje alicina se smanjuje sa starošću bijelog luka ili s tretiranjem bijelog luka na visokoj temperaturi. Naime, alicin je poznat kao poprilično nestabilan spoj zbog čega i nije dostupan u čistome obliku kao suplement.
Doza bijelog luka – varira
Većina režnjeva bijelog luka teži oko 3 grama. Kako biste prevenirali visok krvni pritisak možete konzumirati dnevno oko 1 gram bijelog luka. Naravno, trebali biste se i konsultovati sa svojim doktorom oko količine dnevnoga unosa bijelog luka, posebno ako koristite neke lijekove. Konzumacijom samo bijelog luka nećete uspjeti smanjiti u potpunosti krvni pritisak jer stručnjaci navode kako je za tako nešto potrebno svakodnevno jesti 30-ak režnjeva bijeloga luka – odjednom.
Umjesto toga, postoji alternativa, a ona se nalazi u – tabletama ili kapsulama. Međutim, ukoliko vam ne smeta poprilično specifičan pa i neugodan miris češnjaka, utoliko se svakako najprije oslonite na blagodati prirodnoga i svježega oblika bijelog luka.