Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasumović: Problem sa grijanjem traje već decenijama

kasumovic

Za sutra je zakazana vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenice na kojoj bi se trebalo raspravljati o gradskom grijanju i problemu budućeg vodovoda ‘Plava voda’.

Zbog novih problema sa isporukom toplotne energije za potrebe grijanja stambenih i poslovnih prostora u Zenici gradonačelnik Fuad Kasumović sazvao je sjednicu Kolegija Gradske uprave u proširenom sastavu, na kojoj je zatražio da svi resursi stave u službu građana, s ciljem prevazilaženja neugodne situacije.

-Kao gradonačelnik ne mogu dozvoliti da se građani smrzavaju kao što je to bilo proteklih dana. U ovom trenutku jedina realna opcija za Grad je nabavku novih kotlova u ArcelorMittal Zenica koji će raditi na plin. Već sam formirao stručnu komisiju od eksperata iz našeg grada koja pregovora sa upravom AMZ i ubrzo ćemo Gradskom vijeću predložiti odluku o formiranju joint venture kompanije koja će grijati grad na za sve prihvatljiv i siguran način – rekao je Kasumović.

Zenica je u ranim jutarnjim satima ponovo ostala bez grijanja zbog “ozbiljnog kvara na kotlu 2 u pogonu Energetika”. Budući da je u toku popravka i ‘kotla 1’ ova kompanija nije u mogućnosti vršiti isporuku toplotne energije za grijanje stambenih i poslovnih prostora. Zbog veoma niskih temperatura upućen je apel građanima da koriste alternativne izvore toplote i da se pridržavaju uputa ljekara i nadležnih službi.

U ArcelorMittalu procjenjuju da bi se snabdijevanje grada toplotnom energijom moglo uspostaviti tek u četvrtak u večernjim satima.

-Ovaj problem sa grijanjem traje već decenijama, kotlovi su dotrajali. Na žalost, napori rahmetli Husejina Smajlovića, bivšeg gradonačelnika oko ideje izgradnje kombinovane Elektrane – toplane na plin, nisu urodili plodom čemu su kumovali i politički lobiji koji građane Zenice već desetak godina drže u neravnopravnoj i nezavidnoj situaciji po pitanju grijanja. Sada nam se slično dešava i sa Plavom vodom – kazao je Kasumović optužujući političke strukture da su preko Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona blokirale projekat koji će, kako tvrdi, trajno riješiti vodosnabdijevanje Zenice.