Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radivoje Lučić osuđen na pet godina zatvora

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sud Bosne i Hercegovine je jučer izrekao kaznu zatvora od pet godina Radivoju Lučiću, proglasivši ga krivim za organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, saopćeno je iz tog suda.

Prema obrazloženju, Lučić je proglašen krivim što je od novembra 2014. godine do aprila 2015. godine na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovao grupu za organizovani kriminal te kao organizator za neovlaštenu međunarodnu kupovinu i prodaju, nuđenje na prodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoz i izvoz, slanje i isporuku opojne droge marihuane, hašiša i heroina, i to s teritorije Republike Crne Gore na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Vrijeme koje je optuženi Radivoje Lučić proveo u pritvoru bit će uračunato u izrečenu kaznu zatvora.

Od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u visini od 7.100 eura.

Trajno su mu oduzeti predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Lučić je obavezan da plati troškove krivičnog postupka čiju će visinu Sud odrediti posebnim rješenjem nakon pribavljanja potrebnih podataka.

Sud je također donio rješenje kojim je Radivoju Lučiću produžen pritvor koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ili do nove odluke Suda.