Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog Božića u Sarajevu danas i sutra duže zagrijavanje stanova

snijeg_sarajevo_

Dnevni režim zagrijavanja će biti produžen danas i sutra na području Kantona Sarajevo zbog obilježavanja pravoslavnog Božića, potvrdio je Feni šef kabineta direktora KJKP Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

Naglasio je kako će se “danas zagrijavanje vršiti do 24.00 sata, a u subotu 7. januara od 6.00 do 23.00 sata”.

– U ovom momentu ne možemo sa sigurnošću potvrditi kakav dnevni režim zagrijavanja će biti u nedjelju ili tokom sljedeće sedmice, ali Toplane će pratiti situaciju i u slučaju potrebe ćemo pravovremeno reagirati i postupiti – naglasio je Ljubuškić.

Dodao je kako je “dnevni režim zagrijavanja definiran Uredbom o općim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije, a on podrazumijeva zagrijavanje od 6.00 sati ujutro do 22.00 sata”.

– Projektna temperatura unutar objekta koji se nalaze na sistemu Toplana Sarajevo treba da iznosi 20 stepeni celzijusa sa mogućnošću odstupanja plus-minus jedan stepen, bez ozbira na vanjsku temperaturu – kazao je Ljubuškić.

Istakao je kako je “rad postrojenja podešen sistemom automatske regulacije i intezitet zagrijavanje zavisi prvenstveno od vanjske temperature zraka”.

– Pri temperaturama nižim od minus osam stepeni celzijusa Toplane Sarajevo rade u skladu sa općim tehničkim uslovima važećim za KS, što podrazumijeva topliji režim rada u naprekidnom obliku, ali u praksi to podrazumijeva da u kotlovskim postrojenjima konstatno je u funkciji po jedan kotao, kako bi se temperatura vode u sistemu održala na takvom nivou na kojem neće doći do smrzavanja u distributivnoj mreži i unutrašnjim instalacijama centralnog grijanja – rekao je Ljubuškić