Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat pozvao zastupnike da ne glasaju za prijedlog budžeta KS

skupstina_ks

Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo pozvao je zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) da glasaju protiv Prijedloga budžeta KS za 2017. godinu i donesu odluku o privremenom finansiranju, te da zaduže Vladu KS da u periodu januar-februar naredne godine pozovu sve sindikate na pregovore o utvrđivanju osnovice za obračun plaća.

Na ovaj način bi bila dogovorena osnovica za obračun plaća i bio ispoštovan i proces donošenja budžeta KS za narednu godinu u martu 2017. godine, kaže se u dopisu Sindikata upućenom zastupnicima i svim zastupničkim klubovima u Skupštini KS.

Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo ne podržava Prijedlog budžeta KS za 2017. godinu iz razloga što Vlada KS nije, a što je javno izjavila na Skupštini KS, u perodu između Nacrta i Prijedloga Budžeta KS za 2017. godinu definisala osnovicu odnosno istu nije utvrdila u dogovoru sa sindikatom, a što je obavezna prema članu 5. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS.

Iz dostupnih Nacrta i Prijedloga budžeta KS za 2017. godinu se može vidjeti da Vlada KS nije planirala sredstva za povećanje osnovice i njeno približavanje osnovici koju imaju federalni zaposlenici.

Naime, u 2016. godini po izmjenama i dopunama Budžeta za bruto plaće i naknade izdvojeno je 223.799.122 KM. U Nacrtu Budžeta KS za 2017. taj iznos je smanjen na 219.426.000 KM, dok je u Prijedlogu Budžeta KS za 2017. povećan na 222.816.000 KM (iznos u 2017. manji za cca. jedan milion
KM od iznosa u 2016).

Prema obrazloženju Nacrta Budžeta KS za 2017., plaće i naknade troškova zaposlenih su planirane na osnovu izvršenja za prvih osam mjeseci 2016., a „politika Vlade je da se uštede koje su ostvarene smanjenjem prekovremenih sati i smanjenjem broja zaposlenih zbog odlaska u penziju preusmjere na povećanje trenutne osnovice za plaću”.

Nadalje, u obrazloženju pozicije „Tekuća rezerva“ napisano je da je ista planirana u iznosu od 4,1 milion KM, a navedeno je da je “za novu osnovicu koja će biti definisana u periodu između nacrta i prijedloga budžeta obezbjeđen iznos od 3,4 miliona KM”.

Međutim, u Prijedlogu budžeta iznos za bruto plaće i naknade je smanjen i u odnosu na 2016. godinu, kao što je gore i navedeno, a također je smanjen i iznos tekuće rezerve i u Prijelogu budžeta iznosi 1,4 miliona KM od čega 982.500 KM za fond bruto plaća (kao za povećanje osnovice).

U Obrazloženju tekuće rezerve navedeno je:”…sredstva na poziciji Tekuća rezerva koja su u Nacrtu Budžeta KS za 2017. bila predviđena za povećanje osnovice većim dijelom su preraspoređena na poziciju bruto plaća po svim budžetskim korisnicima, uzimajući broj zaposlenih u destom mjesecu 2016. Određeni dio sredstava za povećanje osnovice ostao je neraspoređen na poziciji tekuća rezerva koju će Vlada KS koristiti za ovu namjenu”.

Radi se o iznosu od oko 980.000KM, a po Zakonu o budžetu FBiH kao i po Predloženom zakonu o izvršenju Budžeta KS za 2017.godinu sredstva tekuće rezerve se mogu koristiti samo za nepredviđene namjene ili namjene koje nije bilo moguće predvidjeti, navodi se u dopisu.

Smatramo da Vlada ovakvim akrobacijama, da ne kažemo nezakonitostima, ponovno dovodi u zabludu zaposlenike KS da će osnovicu povećati sa 276 KM i približiti osnovici koju imaju zaposlenici u Federaciji, a koja iznosi 315KM.

Sindikat shvata da Vlada ovakvim postupanjem svjesno radi na dobijanju vremena, a u međuvremenu, iako je javno objavljen moratorij na zapošljavanje i dalje zapošljava, a što je sama

Vlada navela u obrazloženju prijedloga Budžeta KS kazavši da je iz tekuće rezerve preraspodjeljen određeni iznos na ime novih zapošljavanja u otobru 2016. Naglašavamo da je Vlada u svom zvaničnom aktu „Nacrt Budžeta KS za 2017. godinu“ tvrdila da će osnovicu dogovoriti u periodu između nacrta i prijedloga Budžeta odnosno tokom novembra 2016. godine.

Međutim, Vlada ništa nije preduzela na održavanju pregovora iako smo joj uputili zahtjev za početak pregovora o utvrđivanju osnovice za obračun plaće 14.11.2016. godine, podsjećaju u Sindikatu.

Sindikat je ovaj dopis uputio i premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo.