Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamović i Novalić: Napuštene rudnike predati lokalnim zajednicama

20161224_2_20909997_17350901_Web
Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, predao je danas federalnom premijeru Fadilu Novaliću inicijativu o prenosu vlasništva nad napuštenim rudnicima na lokalne zajednice, što bi moglo omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predali smo premijeru Novaliću inicijativu o prenosu vlasništva nad napuštenim rudnicima lokalnim zajednicama. Mi takve primjere imamo s rudnicima koji ne rade u Lipnici i Bukinju, a ukoliko bismo taj prostor bili u prilici pretvoriti u poslovnu zonu, to bi značilo novih 2.000 radnih mjesta. Također, upoznali smo premijera o preprekama u Zakonu o građevinskom zemljištvu FBiH”, naveo je Imamović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je prilikom sastanka bilo riječi i o tzv. “Y kraku”, putu koji se planira između Tuzle i Žepča, te na relaciji Tuzla – Brčko – Orašje, a razgovarali su i o inicijativi izmještanja željezničke stanice iz Tuzle na prostor Bosanske Poljane.

“U gradu nema potrebe za stanicom, a vrlo je opasna jer vozovi stvaraju probleme vozačima i ugrožavaju živote”, rekao je Imamović.

Novalić je izjavio da ova vlada, koja je na pola puta svog mandata, reforme ne može raditi bez učešća lokalnih vlasti.

“Počeli smo se upoznavati sa dešavanjima u kantonima i najvećim problemima, te uspjesima u nekim preduzećima. Prvi kanton koji smo posjetili jeste Tuzlanski kanton i grad Tuzla, jer je ovaj kanton i grad nakon Sarajevskog najveći i najutjecajniji. Gradu Tuzli bit ću dostupan za sve konstruktivne prijedloge”, izjavio je Novalić.

Ranije tokom dana, Novalić je o zapošljavanju, raspodjeli sredstava od javnih prihoda, reformi zdravstva i uspjesima pojedinih preduzeća razgovarao s Begom Gutićem, premijerom Vlade Tuzlanskog kantona.