Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo

vik – studija

Danas je u prostorijama KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o.Sarajevo održan sastanak, kojem su prisustvovali Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo. Domaćin ovog sastanka bio je Nezir Hadžić, direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo i uprava preduzeća.

Na sastanku je od strane Instituta za hidrotehniku Sarajevo, izvršena prezentacija o provedenim aktivnostima na projektu Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u KS. Izvođač radova je Konzorcij „Institut za hidrotehniku“ d.d. Sarajevo i Setec Inženjering GmbH&CoKG (SETEC) Klagenfurt, Austrija, a vrijednost ugovora iznosi 1.351.616,00 KM (bez PDVa).

U toku su radovi na izradi Studije – faza I. Prema ugovoru, faza I se sastoji od Početnog izvještaja i izvještaja na realizaciji poslova definisanim projektnim zadatkom u tri zone Skenderija, Crni vrh i Bjelave.

Početni izvještaj je urađen u skladu sa traženom dinamikom i od strane izvođača dostavljen u zahtijevanom roku. Uporedo se odvijaju aktivnosti vezane za tri navedene zone na terenu, provjera podataka, instaliranje opreme za mjerenje i sl..U izvještaju su sadržane osnovne karakteristike vodovodnog sistema, problem, stanje i visoki gubici na vodovodnoj mreži, veliki broj ilegalnih priključaka, problemi sa daljinskim upravljanjem vodovodnim sistemom, troškovi električne energije, koji će se značajno smanjiti kad se smanje i gubici na istoj. Potrebno je stvoriti osnove da se sistem dovede u stanje, da se s njim može optimalno upravljati.

U toku je pregledavanje početnog izvještaja od strane Tima za Implementaciju/verifikaciju-VIK/Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.