Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vlada SDA-SBB i HDZ vodi Federaciju BiH u bankrot

sdp_krivicna_prijava3

Jučerašnji pokušaj zaduženja Federacije BiH novom emisijom trezorskih zapisa doživio je potpuni krah, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Iako je Vlada FBiH pokušala prodati 30 miliona KM trezorskih zapisa, putem Sarajevske berze, prodato je samo 5 miliona KM.

Domaće komercijalne banke, kao isključivi dosadašnji kupci federalnih trezorskih zapisa i obveznica, odlučili su ignorisati pokušaj Vlade FBiH za daljim zaduženjem i time jasno dali poruku šta misle o njenom radu.

Podsjećamo javnost kako je u nedavno usvojenom rebalansu budžeta FBiH, zbog izostanka tranše MMF-a, planirano dodatno zaduženje od oko 200 miliona KM upravo putem emisija trezorskih zapisa i obveznica do kraja godine.

Iz tog razloga javno pitamo federalnog premijera Fadila Novalića i ministricu finansija Jelku Miličević da li se to FBiH sprema bankrot, jer banke očito više ne žele finansirati trenutnu Vladu?

Evidentno je kako je nesposobna vlast SDA-SBB i HDZ izgubila povjerenje svih potencijalnih kreditora, što u opasnost dovodi penzioni i zdravstveni sistem, te boračka i socijalna davanja koja ne mogu funkcionirati bez stabilnog i održivog budžeta FBiH.

Očekujemo od Vlade FBiH da hitno izađe sa prijedlogom mjera za prevazilaženje ove situacije, jer će u protivnom egzistencija stotina hiljada građana FBiH biti dovedena u pitanje, zaključuje se u saopćenju za javnost.

sdp