Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi DF-a: Diskriminatori i vazali, dosta vas je!

demokratska-fronta-df

Ministrica obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine gospođa Elvira Dilberović ne samo da u segregacijskom maniru grubo diskriminiše naše svjetske olimpijce, mlade osvajače medalja iz fizike i matematike, izostavljajući ih nagraditi (valjda samo što pripadaju određenim obrazovnim ustanovama, za koje joj je nekad neko u prolazu rekao da nisu „naše i od naših“), već i najdublje podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, nezavisnost i nepristrasnost njenih entitetskih institucija – donošenjem odluka po nalozima domaćih i stranih vaninstitucionalnih centara moći, stoji u saopštenju Odbora za pitanja mladih PA DF-a, te dodaju:

“Pitamo se po kojim to kriterijima nisu nagrađeni najbolji među nama? Koje to uslove nisu ispunili naši svjetski priznati mladi fizičari i matematičari?

Genijalci za čije znanje i sposobnosti bi svjetske sile platile suhim zlatom. I platit će. I plaćaju.

Sve dok imamo vazalske i diskriminatorske vlasti. U oba entiteta. I neka se ne žale i jedni i drugi kada članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine idu po naputke u Zagreb ili Ankaru, ili treći kada predsjednik entiteta ide po instrukcije u Beograd. Neka se ne žale predstavnici ni jednih, ni drugih, ni trećih u Bosni i Hercegovini kada se maše zastavama stranih država po trgovima, stadionima i ulicama. Neka se ne žale, jer svi čine isto i činit će, dok im građani i građanke ne poruče drugačije.

Stoga, Odbor za pitanja mladih Demokratske fronte poziva federalnu ministricu da u najkraćem roku poništi Odluku o dodjeli nagrade, donese novu u kojoj će uvrstiti i naše svjetski nagrađene fizičare i matematičare i tako ispravi grubu nepravdu koja im je nanijeta, te da iz moralnih razloga podnese ostavku – ako ništa neka to pravda ugledanjem na moralnu kćerku institucijskog joj šefa, federalnog premijera.

Jer poštovana ministrice, mi ne želimo državu gdje se po vama nepodobni ne nagrađuju, najbolji zaboravljaju. Mi ne želimo društvo gdje se mladima licemjerno poručuje da rade u privatnom sektoru, dok djeca onih koji poručuju bivaju nezakonito zapošljavana u javnom sektoru.

Mi ne želimo društvo nejednakih, gdje se odluke donose na osnovu paušalnih i neutemeljenih sumnji, a priori zaljučaka, mahalskih, „rekla-kazala“ priča (da je suprotno valjda bi organi gonjenja nešto poduzeli do sad – i dalje ih pozivamo na djelovanje), na minderima i kafama, na posjetama „iza zatvorenih vrata“.

Mi ne želimo najbolje među nama ispraćati sa autobuskih kolodvora i aerodromskih čekaonica.

Mi ne želimo vazalske političare i političarke, već državnike i državnice koje će se boriti za svaku našu vršnjakinju i vršnjaka bez obzira na bilo kakvu pripadnost.
Mi želimo državu i društvo gdje se najbolji i najsposobniji među nama, cijene i nagrađuju, a ne bestidno ponižavaju!

P.S. Uvažena ministrice poštedite nas vrijeđanja inteligencije sa pričom o nadležnostima .. niste ni Vi nadležni da nas sramotite i ponižavate, pogotovo kad Vas plaćamo!”, stoji u saoštenju Odbora za pitanja mladih PA DF-a.