Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seferović prvi Rom predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići

redzo123

Redžo Seferović, jedan od osnivača Evropskog kulturnog centra i Evropskog pokreta u BiH, prvi je Rom imenovan na funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

U saopćenju je ta asocijacija navela da o imenovanju prvog Roma na visoku općinsku funkciju želi informirati OHR, OSCE, Delegaciju Evropske unije i ostale institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, širu javnost Bosne i Hercegovine i regiona, kao i sve druge međunarodne i diplomatske institucije u BiH te partnere Evropskog pokreta u BiH.

– Imenovanjem pripadnika romske manjine za predsjedavajućeg Vijeća, općina Zavidovići je i službeno postala prva lokalna zajednica u BiH koja je na indirektan način implementirala, odnosno konkretno na djelu provela odluku Evropskog suda za ljudska prava, što bi mogao biti dobar uvod i dodatni povod da se politički ozbiljnije i odgovornije priđe konačnom rješavanju slučaja “Sejdić-Finci“ – kaže se u saopćenju.

Evropski pokret u BiH podržava i ponovno poziva člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da ustraje u namjeri da odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci“ bude realizirana do kraja januara iduće godine, navedeno je također u saopćenju.

Evropski pokret u BiH poziva i druga dva člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića da maksimalno doprinesu rješenju ovog procesa “jer je ovo jedinstvena prilika da kao motorna i pokretačka snaga donošenja Evropske agende, koja je zemlju vratila nazad na evropski kolosjek, kolektivno uđu u istoriju svojih naroda i svih nas kao subjekti koji su “upalili svjetlo“ i omogućili bolju i svijetliju budućnost Bosni i Hercegovini”.

Evropski pokret je posebno zainteresiran za što skoriju realizaciju predmeta „Sejdić-Finci“, saopćeno je.

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je imenovanje Redži Seferoviću kojeg je upoznao nedavno i poželio mu puno uspjeha u obavljanju odgovorne funkcije.