Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meša ne povlači predložene izmjene Zakona o igrama na sreću

BiH

parlament-bih
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izjavio je da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač poslanik SDA Ramiz Meša može uputiti ponovo u parlamentarnu proceduru u vidu nacrta, jer nije dobio mogućnost da se razmatra po hitnom postupku.

Na taj način Mušić na dnevni red nastavka 10. redovne sjednice nije uvrstio navedeni prijedlog.

To je izazvalo različite stavove poslanika, a nakon što je poslanik Meša obrazložio zbog čega ne želi povući svoj Prijedlog zakona, koji je predložio prije godinu dana.

– Nakon dobijanja mišljenja Federalnog ministarstva finansija dobio sam mišljenje i od Vlade FBiH 29. februara u kojem je rečeno da su odredbama zakona o igrama na sreću u velikoj mjeri definisani prostorni i drugi uslovi za priređivanje igara na sreću, kao i donošenje pravilnika u kojem će biti rigoroznije mjere u odnosu na priređivače – kazao je Meša.

Dodao je da je 4. novembra Vlada uputila amandmane Domu naroda, koji su „isisali sve ono što je trebalo biti ugrađeno u Prijedlog zakona“ Ministarstva finansija FBiH.

– Zato ne mogu povući svoj predloženi zakon – konstatovao je Meša, čiji se Prijedlog po hitnom postupku nalazio na dnevnom redu 10. sjednice, koju je danas nastavio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Poslanički Klub SBB-a mišljenja je da je predsjedavajući Mušić u pravu smatrajući da navedeni Prijedlog može ponovo ići u proceduru u vidu nacrta.

Poslije toga, zakazana je pauza na zahtjev Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH, koji su stava da je došlo do grubog kršenja Poslovnika ukoliko je zakon predložen u hitnoj proceduri, navodeći da se o njemu mora raspravljati kao o nacrtu zakona, jer ga predlagač nije povukao.

– Ne može se predsjedavajući ponašati kao da Prijedlog nije bio na dnevnom redu i ne uvrstiti ga danas na dnevni red nastavka iste te sjednice – kazao je predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić.