Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: HDZ nije spreman podržati implementaciju presude Sejdić-Finci

BiH

sdp-press5

Socijaldemokratska partija BiH saopćila je danas, nakon sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, da je HDZ pokazao da nije spreman na djelu pokazati da je za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

Kako podsjećaju, danas se na sjednici Ustavnopravne komisije glasalo o prijedlogu poslanika SDP-a Denisa Bećirovića da se realizira i implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

U inicijativi stoji da „se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.“

U obrazloženju inicijative Bećirović je, između ostalog, naveo da u Bosni i Hercegovini ne treba vještački i parcijalno izdvajati hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da treba energiju usmjeriti da se implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava jer je to obaveza države Bosne i Hercegovine kao članice Vijeća Evrope.

– Protiv ovog prijedloga glasali su poslanici HDZ-a, SDS-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno pokazao da je njihova proevropska priča obična neistina i da konkretno na djelu nisu spremni podržati presude Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u saopćenju SDP-a.

sdp