Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Granice za izbjeglice trebaju ostati zatvorene

sebastian-kurz112

Ne vidim ubrzanje pristupnih pregovora između EU i Turske, niti skoriju liberalizaciju viznog režima za građane Turske, što bi moglo dovesti do novog izbjegličkog vala u Evropi, izjavio je ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz se na konferenciji s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim osvnrnuo na nedavnu izjavu predsjednika Makedonije da oko 20 do 30 miliona potencijalnih migranata čeka da pređe u zemlje EU kao i na dogovor između Turske i EU o migrantima. Obojica zvaničnika ustvrdili su da odnosi s Turskom trebaju ojačati, a da granice za izbjeglice kojima su cilj zemlje EU ostanu zatvorene.

Austrijski šef diplomatije je istakao da je sporazum između Turske i EU važan za Austriju, ali je dodao da su tenzije između zvanične Ankare i Brisela povećane zbog toga što se, kako je kazao “Turska sve više udaljava od razvoja s Evropom.”

“Ovim postupcima Turska zatvara vrata Evropskoj uniji. U tom smislu, mi smo u situaciji u kojoj moramo uzeti u obzir da saradnja neće funkcionisati onako kako je predviđeno sporazumom između Turske i EU”, kazao je Kurz.

Austrijski ministar je istakao da će zbog pogoršanja odnosa s Turskom, suočavanje s izbjegličkom krizom biti sve teže, ali je podvukao kako ne vidi ubrzanje pristupnih pregovora s Turskom kao ni skoriju viznu liberalizaciju za turske građane koji putuju u EU.

“Ne vidim ni ubrzanje pristupnih pregovora, a govori se i onjihovom prekidu, niti vidim liberalizaciju viznog režima. Na osnovu toga, trebamo uzeti u obzir da Turska kao reakciju neće poštovati sporazum. Ovo može donijeti povećanje izbjegličkog vala, ali mi ćemo se potruditi da granica ostane zatvorena”, rekao je Kurz.

On je dodao je da je zatvaranje balkanske rute bio važan korak koji je zaustavio izbjeglički val i značajno smanjio pritisak izbjeglica na njegovu zemlju.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki izjavio je kako cilj treba biti da sporazum između EU i Turske ne propadne i dodao da takvo nešto neće prepustiti u ruke sudbine već da će raditi na tome da se 2015. godina ne ponovi.

“Za Tursku je dobro što obezbjeđuje finansijska sredstva od EU, koja joj pomažu da se nosi s pritiskom migranata na svojoj teritoriji, dok je sporazum za EU dobar jer se suočavala s ozbiljnim prijetnjama narušavanja ravnoteže unutar svoje teritorije. Mi kao zemlja koja kao strateški cilj imamo ulazak u EU, ne trebamo dozvoliti da se ovo dogodi”, izjavio je Poposki.