Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danski navijači poručili UEFA-i što misle o “ligi za bogataše”

navijaci

Copenhagen je ugostio Porto u petom kolu grupe Lige prvaka (0:0), a navijači domaćih iskoristili su utakmicu kako bi koregrafijom preko cijele tribine iskazali ogorčenje novim formatom Lige prvaka.

Podsjećamo, UEFA je u augustu potvrdila da će od 2018. četiri najjače evropske lige dobivati po četiri direktna sudionika grupa Lige prvaka, čime se ukida jedan od zadnjih privida jednakosti prilikom kvalfikacija, jer do sada su četvrtoplasirane ekipe iz tih prvenstava igrale barem jedno pretkolo kvalifikacija, a klubovi iz manje bogatih zemalja i liga imali su lakši put do skupina najjačeg klupskog takmičenja na svijetu.

Reformom Lige prvaka, tim klubovima, među kojima je i Copenhagen, bit će daleko teže dočepati se grupne faze LP i UEFA-inih desetaka miliona eura koji tamo čekaju, a navijači danskog prvaka zastavom preko tribine i velikim transparentom poručili su što misle o pretvaranju Lige prvaka u Ligu samo za bogataše.

Na zastavi su predstavnici PSG-a, Bayerna, Reala, Chelseaja, Barcelone i Juventusa, ispod čega je poruka: “Fair play i poštovanje za sve evropske klubove, ne samo za par izabranih UEFA-inih.”