Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večernji list: MUP RS-a podnio krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala

gotovina_krsticevic_kotromanovic

Prema tvrdnjama zagrebačkih Večernjih novosti, MUP Republike Srpske podnio je krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala. Isti izvor tvrdi da su među njima i Ante Gotovina, Ante Kotromanović i Damir Krstičević.

Riječ je o ukupno 16 hrvatskih generala koje se terete da su kao neposredni zapovjednici vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez” u septembru i oktobru 1995. godine na pet zapadnokrajiških općina odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubistvo 1.644 civila i vojnika.

Radio Slobodna Europa navodi da će osumnjičeni generali, u slučaju ulaska na teritorij BiH, biti uhapšeni!

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier rekao je u petak da će Savjet za saradnju s međunarodnim krivičnim sudovima vrlo brzo objaviti informacije o navodnim krivičnim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH.

Ministra Stiera novinari su pitali o tome na marginama konferencije “Mogućnosti za investicije hrvatskog privatnog sektora u EU i trećim zemljama” u Zagrebu.

– Vlada je nedavno ponovo pokrenula Savjet za saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom i drugim međunarodnim sudovima upravo s ciljem da koordinira sve akcije i informacije s tim u svezi. Sve će vrlo brzo biti objavljeno – rekao je Stier.

Ponovio je da će Hrvatska nastaviti davati punu podršku hrvatskim državljanima, jasno naglašavati da je RH prva priznala BiH i bila zemlja koja je najviše učinila za njenu teritorijalnu cjelovitost i da insistira, baš kao i Evropska unija, na depolitizaciji pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

Podsjetimo, sve je počelo nakon što je SIPA uhapsila brigadnog generala HVO-a Đuru Matuzovića (64) i još devet njegovih suboraca, pripadnika 106. brigade HVO-a, kojom je on zapovijedao. Marko Baotić (68) iz Donje Mahale, jedan od uhapšenih, pušten je u srijedu na slobodu. Njemu i ostalima sud BiH je bio odredio pritvor na temelju sumnjičenja da je u periodu od 1992. do 1993. godine počinio ratni zločin.