Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar Kitarović o hapšenjima u Orašju: Hladne glave utvrditi činjenice

BiH

kolinda grabar kitarovic

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zabrinutost zbog hapšenja deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane sa područja Orašja, koji su osumnjičeni da su počinili ratni zločin nad pripadnicima srpske nacionalnosti tokom proteklog rata u BiH.

Grabar Kitarović je, kako je kazala danas u Opatiji, posebno je izneđana jer je riječ o Orašju, “gradu u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za egzistenciju”, ali je naglasila da sve činjenice treba utvrditi trezveno i hladne glave, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete Opatiji, gdje je otvorila kongres “World Halal Day”, Grabar Kitarović je u izjavi novinarima prokomentarisala nastalu situaciju nakon što su pripadnici SIPA-e izršili hapšenja deset pripadnika HVO-a sa područja Orašja prije dva dana.

“Riječ je o veoma zabrinjavajućem pitanju, koje se nije pojavilo jučer ili prekjučer, nego je pitanje optužnica u BiH i Srbiji na dnevnom redu svakodnevnih mojih razgovora s dužnosnicima tih država, ali i međunarodnim suradnicima“, kazala je Grabar Kitarović i dodala:

“Orašje je područje na kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajednički borili za svoje postojanje i egzistenciju i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu i Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine na tom području. Ono što u ovom trenutku moramo učiniti jeste da vrlo trezveno, hladne glave utvrdimo činjenice što se dogodilo. Mislim da bi se danas i sud u Sarajevu trebao oglasiti o tome. Razgovarala sam jutros sa Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH, koji će sutra razgovarati o toj temi. U stalnom smo kontaktu moj i ured Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade, koordiniramo se i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost jeste mogućnost za danas“, rekla je Grabar Kitarović.

Istakla je da je u zatražila izvješća i očitovanja svih relevantnih službi, te kada ih dobije znaće se da li je neko u Hrvatskoj imao informacije i ako je imao, zašto nešto nije poduzeto i zašto politički vrh o tome nije obaviješten.

“No, ponavljam da se mora trezveno postupiti, hladne glave, jer ne smijemo učiniti ništa što bi unijelo razdor među nama u Hrvatskoj. Neki koji su danas prozivali jedni druge u Hrvatskom saboru, neka se sjete prošlosti šta su radili. Podsjetila sam da sam uporno tražila promjene u diplomaciji radi unapređenja njihova rada. Cilj je, naravno, ne narušiti odnose sa BiH, oni moraju ostati prijateljski i dobrosusjedski. Hrvatska će nastaviti podržavati BiH kao suverenu državu i njezin europski put, ali isto tako ćemo se odlučno držati, kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma, konstitutivne ravnopravnosti svih naroda na cijelom teritoriju BiH. To niko ne treba tumačiti kao nekakav zahtjev za trećim entitetom, samo tražimo jednaka prava za sva tri naroda“, zaključila je Grabar Kitarović, te dodala da bi bilo dobro da se bh. i hrvatski politički vrh sastanu i vide kako da se riješi problem, kako on ne bi bio prepreka bilateralnim odnosima, prijateljstvu, ali ni prepreka putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Pripadnici SIPA-e 31. oktobra u Orašju su uhapsili deset osoba koje imaju hrvatsko i bh. državljanstvo, a koje se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, počinili ratni zločin nad većim brojem pripadnika srpske nacionalnosti na području Orašja i okolnih mjesta u periodu od aprila 1992. do jula 1993. godine.