Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Nije bila namjera da se bilo ko uvrijedi dodjelom povelja

BiH

cubrilovic

Nije bila namjera da se povrijede bilo čija osjećanja dodjelom povelja u povodu obilježavanja 25 godina rada Narodne skupštine RS-a – ponovio je danas njen predsjednik Nedeljko Čubrilović osudivši ratne zločine koji su se dogodili nad svim narodima u BiH.

Ustvrdio je da je Odbor za obilježavanje ovog jubileja odabrao određene pojedince i organizacije kojima će biti dodijeljene povelje, a ne entitetski parlament.

-Moj prijedlog je bio da to budu neka druga imena i organizacije, ali Odbor je odlučio tako kako je odlučio – naveo je Čubrilović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da se prilikom dodjele povelja imalo u vidu samo istorijski trenutak prije ratnih dešavanja u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH su naveli da ne mogu prihvatiti priznanje koje im je 24. oktobra dodijeljeno na svečanoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a, jer su pripala i osobama osuđenim za ratne zločine u BiH.

-Ističemo da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nije bila upoznata o detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodijeljena priznanja. S druge strane, želimo naglasiti da odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH – kazali su iz OSCE-a.

Dobitnici povelje su, između ostalog, osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik.