Danci izmislili pivo u prahu
Danska pivara “To Øl” (Dva piva) predstavila je svoj novi proizvod – pivo u prahu, koje je, kako tvrdi, uvijek spremno za konzumiranje na bilo kom mjestu, čim mu se doda voda.
Osnivači ove pivare Tobias Emil Jensen i Tore Gynther kažu da se procesom zamrzavanja i isušivanja vrši odvajanje suhe materije piva na način koji ne mijenja ukus.
Za vrijeme tog procesa, voda i alkohol potpuno isparavaju iz piva, a u prahu ostaju šećeri, proteini, komponente koje ukusu daju gorčinu i aromatični elementi.
Karakterističan ukus piva vraća se čim se prah zalije vodom, ali da bi se postigao pun efekat tradicionalnog pića, neophodno mu je dodati i alkohol, piše danski list “Kopenhagen post”.
Kompanija “To Øl” navodi da je pivo u prahu naravljeno da bi ovo piće moglo da se konzumira na mjestima gdje je teško dostupno, poput izleta u prirodu ili avionskih letova.
Ipak, buduća verzija koja će sadržavati i alkohol mogla bi da bude blokirana u mnogim zemljama, koje ne dozvoljavaju prodaju alkohola u prahu.
Pivara “To Øl” osnovana je 2010. godine i već je postala poznata po proizvodnji neobičnih vrsta piva – sa aromom kafe ili raznog vrsta tropskog voća. Proizvodi ove pivare, karakteristični i po upadljivoj ambalaži, danas se prodaju u preko 40 zemalja.