Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GDS: Zašto niko ne govori o Sarajevu?

BiH

ibrahim-spahic

Kandidati GDS BIH za lokalne izbore 2016.obilaze mjesne zajednice i razgovaraju o svakodnevnim problemima građana i razmatraju sa sugrađanima Strategiju razvoja Sarajeva i kako riješiti glavne probleme u vezi zapošljavanja, kao i njihove komunalne brige /saobraćaj, zagađenje vazduha, loše snabdijevanje vodom i neriješena pitanja sigurnosti na ulicama i trgovima, napuštene objekte, zatvaranja škola i neznatno ulaganje u obrazovanje, nauku, sport, kulturu i rekreaciju.

Utisak je stanovnika Sarajeva da je grad podjeljen na interesne zone i da nikoga nije briga što nikada nije ni napravljena strategija razvoja glavnog grada BiH. Dok svako gura svoje, naglašavaju građani, grad tone u urbani sumrak. Imamo lijepu sliku za svijet i našu dijasporu a istovremeno gubimo u stvarnosti sliku o nama i našem građanstvu, o našim realnim odnosima i toliko potrebnoj solidarnosti.

Sarajevo treba snažnu upravu, sposobnu da povezuje neizmjerno bogastvo različitosti i gradi sinergiju mladosti i talenata koji će biti u stanju razviti nove tehnologije i znati koristiti prednosti jedinstvene prijestolnice, koja nije samo turistička atrakcija već i centar obrazovanja, nauke i kulture, konkuretnih firmi za svjetsko tržište.

GDS BiH i njegovi kandidati u sarajevskim opštinama objavili su projekat za vraćanje Sarajeva u poziciju, da kao glavni grad BiH bude, ne samo političko i diplomatsko središte već i ključni centar razvoja zemlje.

GDS BIH ima Strategiju razvoja Sarajeva, Prijedlog zakona i prepoznala je izvanredan ljudski kreativni potencijal za dobro upravljanje Sarajevom. Iz tih razloga vodi kampanju za usvajanje Zakona o glavnom gradu, izboru Gradskog Vijeća i Gradonačelnika na direktnim izborima. Strategija razvoja Sarajeva podrazumijeva grad od deset opština i grad-regiju od 26 opština /modernu urbanu i dinamičnu zajednicu ravnopravnih i odgovornih sudionika – građana i institucija/.

Predsjednik GDS BiH Ibrahim Spahić,koji je o ovoj svojoj viziji Sarajeva razgovarao u svim djelovima sarajevske teritorije/neovisno od kantonalnih i entitetskih odrednica/pozvao je sugrađanke i sugrađane da podrže ovu kampanju kako bi se vratila snaga i značaj glavnom gradu BiH, ističući da je to u interesu svih građana BiH.