Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan razgovarao s Merkel u Kini

merkel erdogan4

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel rano jutros su se sastali na marginama Samita G20 u kineskom gradu Hangzhou , a sagovornici su saglasni da je političko rješavanje sirijske krize važno za uspostavu stabilnosti u toj zemlji, ali i sa aspekta efikasne borbe protiv ISIS-a i drugih terorističkih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan kancelarku Merkel primio je u salonu hotela Grand Metro Park u Hangzhou, a glavne teme sastanka bili su bilateralni odnosi Turske i Njemačke, odnosi između Turske i Evropske unije, te sirijska kriza i borba protiv terorizma. Sagovornici su se dotakli i pitanja neuspjelog pokušaja vojnog udara koji je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) u Turskoj izvela 15. jula.

Kancelarka Merkel je i ovom prilikom naglasila je da Njemačka osuđuje taj pokušaj vojnog udara i da podržava demokraciju i legalnu i legitimnu vlast.

I Erdogan je kazao da je sa kancelarkom Merkel u dva navrata telefonom razogovarao o pokušaju puča i da je zadovoljan zbog stava Njemačke o tom pitanju.

Sagovornici su istakli odlučnost da se nastavi trend intenziviranja bilateralnih odnosa Turske i Njemačke na svim poljima, uključujući politiku, ekonomiju i kulturu.

Turski predsjednik Erdogan tom prilikom je kancelarki Merkel saopćio posljednje informacije u vezi sa antiterorističkom ofanzivom “Štit Eufrata“ na sjeveru Sirije.

Erdogan je naglasio da je političko rješenje sirijske krize važno sa aspekta uspostave stabilnosti u toj zemlji, ali i sa aspekta efikasne borbe protiv svih terorističkih grupa u regiji. Dodao je da Turska neće dozvoliti da se na njenim južnim granicama uspostavi “teroristički koridor“.

Merkel je kazala da Njemačka podršava Tursku u borbi protiv terorizma, na čelu sa terorističkom organizacijom ISIS.

Erdogan i Merkel saglasni su i o neophodnosti nastavka pregovora u okviru saradnje Turske i EU, a koji se odnose na istodobno implementiranje vizne liberalizacije za turske državljane i sporazuma o readmisiji.