Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CRD: Podrška Nikoli Kuridži, branitelju ljudskih prava iz Prijedora

Nikola kuridza

“Civil Rights Defenders” osuđuje “policijsku torturu nad braniteljem ljudskih prava iz Prijedora, Nikolom Kuridžom”, te poziva lokalne i državne organe da hitno istraže i procesuiraju odgovorno policijsko osoblje..

Ova organizacija u saopćenju za javnost podsjeća da se u noći s ponedjeljka na utorak, 23. augusta, desio napad na branitelja ljudskih prava u općini Prijedor, te da je uslijedio nakon što su već nervozni policajci došli u stan uz objašnjenje kako je došlo do narušavanja javnog reda i mira zbog preglasnog puštanja muzike, te su od prisutnih zatražili da napuste stan, s čime su se oni i složili.

– Tokom napuštanja zgrade Nikola Kuridža je naglas prokomentarisao ponašanje policajaca, koje je kasnije parafrazirao kao: ‘Kriminalci su na vlasti, ali nas hapse’ nakon čega su ga policajci, vidno uznemireni i bijesni, prema njegovim riječima, počeli udarati policijskom palicom po rebrima, udarci su nastavljeni i tokom vožnje liftom nakon čega su ga vukli pet spratova stepenicama, a na koncu i nasilno uveli u službeno vozilo gdje se tortura nastavila – navodi se.

Kako se nadalje navodi, verbalno maltretiranje i zastrašivanje se nastavilo i policijskoj stanici CJB Prijedor u koju je Nikola doveden, a gdje mu nije bilo dozvoljeno da obavi telefonski poziv, te mu je ponuđeno da prihvati kaznu za vožnju pod dejstvom alkohola, što nije prihvatio obzirom da to nije slučaj jer, između ostalog, ne posjeduje vozačku dozvolu.

Istovremeno, “ponuđena mu je i druga kazna, bez objašnjenja, što je ponovo odbio. Ujutru je otpušten, nakon razgovora s pomoćnikom komandira PS Prijedor 1. Pretučen, izmoren, dehidriran Kuridža je prihvatio da potpiše zapisnik u kojem se ne spominje nasilje učinjeno nad njim”.

Iz spomenute organizacije za odbranu građanskih prava navode da je rad Organizacije za mlade KVART i njihovih članova na pomirenju i promociji ljudskih prava neprocjenjiv za Prijedor, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao i regiju, podsjećajući da se napadi i zastrašivanje na branitelje i braniteljke ljudskih prava u Prijedoru sistematično ponavljaju, bez adekvatne reakcije izvršnih organa vlasti.

– Činjenica da ovakva tortura i zastrašivanje dolazi od upravo tih organa vlasti je jako zabrinjavajuća. Policija treba da štiti ljudska prava, a ne da ih krši – rekla je Ena Bavčić, savjetnica za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

– Opisana policijska brutalnost je u suprotnosti sa članom 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja propisuje zabranu torture i nehumanog ili degradirajućeg tretiraje pojedinaca, te Civil Rights Defenders podsjeća da je država obavezna spriječiti ili, u ovom slučaju, istražiti svaki slučaj brutalnog ponašanja usmjerenog prema pojedincu ili grupi. Civil Rights Defenders osuđuje svaki oblik policijskog nasilja protiv branitelja i braniteljki ljudskih prava i zahtjeva istragu ovog slučaju – navodi se u saopćenju.