Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karan: Ustavni sud BiH ne može osporiti referendum u RS-u

siniša karan

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru kao Danu RS-a Siniša Karan tvrdi da se taj referendum u RS-u može samo “osporavati s aspekta sile, a ne prava“, a uvjeren je da ni Ustavni sud BiH neće donijeti privremenu mjeru stavljanja van snage odluke o referendumu.

-Nema nijednog pravno legalnog argumenata za njegovo osporavanje – naveo je Karan uz tvrdnju da se referendumom ne derogira odluka Ustvanog suda BiH, koji je 26. novembra 2015. godine, na zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, proglasio neustavnim član 3b) Zakona o praznicima RS-a.

Kazao je da u referendumskom pitanju ne postoji riječ odluka, niti se pitanje odnosi na tu odluku Ustavnog suda BiH.

Stoga je uvjeren da ni Ustavni sud BiH ne može osporiti referendum u RS-u, koji je po njegovim riječima, zasnovan na zakonu, a pitanje o kojem će se izjasniti građani je prethodno izjašnjavanje građana o nekom pitanju.

-Referendum i građani koji se izjašnjavaju na njemu ne donose odluku niti je storniraju – kazao je Karan u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon prve Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.

Ponovio je da je izjašnjavanje građana na referendumu savjetodavnog karaktera i da ni na koji način nije obavezujuće za Narodnu skupštinu RS-a.