Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Isinbayeva: I dalje treniram i nadam se odlasku u Rio

Yelena Isinbayeva

Dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka u skoku s motkom Ruskinja Yelena Isinbayeva (34) još uvijek se nada da će nastupiti na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Preko društvenih mreža je poručila da i dalje trenira i nada se odlasku u Rio, javlja Anadolu Agency (AA).

Isinbayeva je bila ogorčena nakon odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) da podrži suspenziju Svjetske atletske federacije (IAAF) svih ruskih atletičara zbog sistematskog dopinga pod okriljem države. Tako je olimpijski tim Rusije u Brazil otišao bez cijelog atletskog tima svoje zemlje u kojem je trebalo biti 67 sportista. Potom je Isinbayeva uputila lični zahtjev IAAF-u da joj se dozvoli nastup u Riju, ali je odgovor bio negativan.

“I dalje vrijedno treniram i nadam se da će nepravda uskoro biti ispravljena. Ako se pojavi bilo kakva mogućnost da nastupim u Riju. Postalo je potpuno jasno zbog čega mi IOC i IAAF nisu dozvolili da otputujem na igre. WADA, IOC i IAAF nemaju niti jednu optužbu protiv mene. Potpuno sam čista, to pokazuje cijela moja karijera. Međutim, nisu mi dozvolili da nastupim u Riju iz jednog razloga, a to je što posljednje dvije godine živim i treniram u Rusiji. Moj Bože, pa to je smiješno. Znači da sam trebala napustiti svoj zemlju, porodicu i trenera da bih se takmičila na Olimpijskim igrama”, poručila je Isinbayeva preko Instagrama.

Isinbayeva je jedna od najboljih svjetskih atletičarki posljednjih petnaestak godina. Osim dva olimpijska zlata iz Atine 2004. i Pekinga 2008. godine, ima i bronzu iz Londona 2012. Trostruka je svjetska šampionka u skoku s motkom na otvorenom i četverostruka u dvorani. Svjetski rekord na otvorenom u njenom je vlasništvu i iznosi 5,06 metara, a postavila ga je u Cirihu 28. augusta 2009. godine.