Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto EU neće isplatiti podsticaje za razvoj BiH

turisti mostar turizam

Evropska unija odlučila je suspendirati dodjelu 4,5 miliona eura za razvoj turizma i sektora malih i srednjih preduzeća u BiH. Ova vijest stigla je u jeku turističke sezone u našoj državi, kada turizam, kao najkonkurentnija privredna grana, ponovo dokazuje da može biti generator napretka. Da bi se turističkim organizacijama pružila podrška i osigurao novac iz evropskih fondova, potreban je jasan politički dogovor i usaglašena državna strategija za realizaciju projekata, što trenutno nije slučaj.

Izgubljeni milioni

Nepostizanje dogovora ne znači samo gubitak od nekoliko miliona eura, nego bi moglo imati implikacije na raspodjelu novca iz EU fondova namijenjenog za finansijsku pomoć BiH. Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renco Davidi izjavio je kako je razočaravajuće to što BiH ne može iskoristiti novac koji joj je stavljen na raspolaganje.

– I u junu smo bili prisiljeni obustaviti pet miliona eura za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Samo mjesec kasnije, moramo suspendirati dodatne milione eura za turizam. Evropska unija upozorava da BiH zaostaje za regionom – rekao je Davidi.

Stručnjak iz EU fondove iz Centra za razvoj i podršku Tuzla Almir Zulić naveo je za Faktor kako najveću prepreku za korištenje novca iz EU fondova predstavlja nedostatak državnih strategija u određenim oblastima.

– To nije slučaj samo sa sektorom turizma nego se odnosi i na mnogo drugih oblasti, gdje bi također moglo doći do sličnog scenarija kao i sa turizmom – rekao je Zulić.

Državne ingerencije

Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić izjavio je za Faktor kako do usvajanja državnih strategija ne dolazi zbog toga što RS smatra da one trebaju postojati samo na nivou entiteta.

– Tako RS blokira dolazak novca u BiH iz čisto političkih razloga odstupajući, na određen način, od Dejtonskog sporazuma u kojem se navodi da u ovoj oblasti država ima ingerencije – zaključio je Hurtić.