Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović će predložiti zaključke povodom zakazivanja referenduma u RS

denis becirovic

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović najavio je da će na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakanoj za sutra, tražiti uvrštavanje u dnevni red nove tačke pod nazivom „Prijedlog zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom zakazivanja antidejtonskog, antiustavnog i nelegalnog referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu RS kojim se najozbiljnije ugrožavaju mir i mirovni proces u državi Bosni i Hercegovini“.

Bećirović u saopćenju navodi da će predložiti zaključke, s ciljem da budu usvojeni u Predstavničkom domu na sutrašnjoj sjednici.

U jednom od tih zaključaka se navodi da „Predstavnički dom PSBiH podsjeća organe vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS na jasno definiranu ustavnu odredbu prema kojoj entiteti u državi Bosni i Hercegovini moraju u potpunosti poštivati Ustav države BiH, koji je nadređen ustavima i zakonima entiteta“.

Također navodi da će predložiti i zaključak u kojem se kaže da „Predstavnički dom snažno ističe da je obaveza poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti države BiH suštinski dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno propisana obaveza u Dejtonskim mirovnom sporazumu i Ustavu BiH“.

– Predstavnički dom upozorava organe bh. entiteta RS da je raspisivanje entitetskog referenduma po pitanjima koja su, po bilo kojem osnovu u nadležnosti države BiH, državnih institucija i koja se tiču svih građana i naroda BiH, antidejtonski i protuustavni čin koji ugrožava mir i sigurnost svih naroda i građana BiH. Odluka o raspisivanju entitetskog referenduma u bh. entitetu RS o konačnoj i obavezujućoj odluci Ustavnog suda države BiH, kao i javne najave zvaničnika bh. entiteta RS da planiraju organizirati niz referenduma u narednom periodu, predstavlja direktno kršenje suštinskih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH s nesagledivim posljedicama – navodi se u jednom od zaključaka koje Bećirović namjerava predložiti.