Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeni general ispričao kako je planiran državni udar u Turskoj

turska

Zapovjednik 2. Oklopne brigade u Istanbulu general Ozkan Aydogdu, koji je uhapšen u okviru istrage nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, koji je pokušala izvršiti grupa unutar vojske odana terorističkoj organizaciji Fetullahci paralelna državna struktura (FETO/PDY) izjavio je kako je tokom noći 15. jula imao plan djelovanja za jedinicu kojom je komandovao , prenosi Anadolu Agency (AA).

Aydogdu, koji je uhapšen u okviru istrage tužilaštva u Istanbulu, u svojoj izjavi pred turskim sudom ispričao je planiranje državnog udara.

On je kazao kako je u petak, 15. jula, do njega došao zamjenik komandanta 5. oklopne brigade iz Kahramanmarasa pukovnik Uzay Sahin.

“Počeo mi je pričati o planu nazvanom ‘pokret za mir u zemlji’. Rekao mi je kako je to odluka potvrđena od vrha zapovjedništva. Nisam bio siguran da li je pod tim mislio na Generalštab Turske, niti sam ga pitao. U okviru tog plana navedeno je koje su obaveze moje brigade u tom planu”, kazao je Aydogdu.

Dodao je kako mu je istog dana došao i pukovnik Muzaffer Duzenli iz komande kopnenih snaga, te ispričao istu priču.

“U planu državnog udara navedeno je da jedinice pod mojom komandom trebaju osigurati aerodrom Sabiha Gokcen, most “Fatih Sultan Mehmet”, azijsku stranu Bosforskog mosta, zgradu policije na Uskudaru, pojačati vojsku, osigurati zgrade kompanija Avea, Acibadem i Telekom u mjestu Umraniye. U petak, oko 18 sati i 30 minuta vidio sam da je stigla i pisana naredba, no na njoj nisam vidio originalni potpis. Dokument je imao tajni broj”, rekao je Aydogdu.

On je kazao kako je odmah nakon toga proslijedio naredbu svojim jedinicama, te ujedno naredio koja mjesta treba da se osiguraju, nakon čega su, kako je istakao, tenkovi izašli na ulice.

“Naredio sam da u tenkove stave devet ili deset topovskih granata, 200 komada municije za top manjeg kalibra, još tri kutije odnosno 165 granata za tenkove. Rekao sam također da se u oklopna vozila za vojsku stavi municije koliko je moguće”, rekao je Aydogdu, te dodao kako su kasnije raspoređeni na svoja mjesta.

Dodao je kako su ga zapovjednici jedinica koje su krenule prema aerodromu Sabiha Gokcen, kao i zapovjednici na mostu kasnije zvali telefonom i poručili, kako zbog gustog saboraćaja nisu u mogućnosti kretati se naprijed, te da su pojedini građani počeli da se penju na tenkove.

“Kazao sam da kako bi uplašili civile i na taj način ih odstranili od tenkova mogu ispaliti nekoliko metaka u zrak”, rekao je Aydogdu.

On je kazao kako je pred zoru preko televizije saznao da je načelnik Generalštaba spašen, a za kojeg je smatrao da je izdao naredbu za pokret. Aydogdu je istakao kako se predao policiji u ranim jutarnjim satima.

Aydogdu je također rekao kako nema veze sa ilegalnom strukturom FETO/PDY, te dodao:

“U planu državnog udara ja sam imenovan za pomoćnika komandanta. Ja sam samo djelovao prema naredbi. Postupio sam po naredbi za koju sam vjerovao da je ispravna. Koliko god u zakonima za unutrašnje uređenje u Turskim oružanim snagama nema odredbi o vojnom udaru, ja sam postupio po naredbi”, rekao je Aydogdu.