Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Kvalitetna infrastruktura preduvjet za brži ekonomski razvoj

BiH

zvizdic parlament bih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara da se po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Prihvaćeno je da se predloženi zakoni razmatraju u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Prije samog glasanja o proceduri razmatranja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, obraćajući se poslanicima, obrazložio potrebu donošenja predloženih zakona po hitnom postupku, navodeći da su važni iz nekoliko aspekata.

– Prije svega, govorimo o bitnosti usvajanja ovih zakona s aspekta poštivanja preuzetih ugovornih obaveza i osiguranja potrebnih sredstava za uredno servisiranje po brojnim ugovorima o zajmu s EBRD-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama da bi se nastavila predviđena, zacrtana i planirana dinamika i završetak započetih projekata koji su vezani za izgradnju cestovne infrastrukture u čitavoj BiH. Odnosno, da bi se povećala efektivnost realizacije ovih kredita i omogućili instrumenti za realizaciju već postignutih ugovornih obaveza i nastavka dinamike izgradnje autoputa koji se radi vrlo ravnomjerno – kazao je Zvizdić.

Dodao je da nema govora o tome da se potencira bilo koje područje BiH, ili bilo koja dionica u BiH.

– Na trasi autoputa 5-C koji je panevropski koridor i čija se trasa sad ne može mijenjati jer je utvrđena davno, postoje samo one dionice koje po svojim performansama nisu interesantne bilo kom koncesionaru,s obzirom na konfiguraciju terena kroz koje prolazi autoput u BiH i za te dionice je zadužena BiH, odnosno oni koji su zaduženi za izgradnju autoputeva i to ćemo mi morati uraditi sami. I naravno, pojedine dionice koje na bazi performansi i protoka automobila mogu biti vrlo interesantne koncesionarima i koje će zasigurno ići u koncesiju – kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da je riječ o ravnomjernom pristupu, projektnom pristupu „i u konačnici čitav autoput je ustvari na jednom visokom stepenu zrelosti projektne dokumentacije da bi se moglo krenuti u njegovu finalnu izradu“.

Po njegovim riječima, druga bitna stvar u vezi s ovim zakonima jeste da se utvrđuje i akciza na biogorivo i biotečnosti.

– Molim da to imamo u vidu. Reći ći vam samo jedan podatak da je biogoriva i biotečnosti u 2013. godini uvezeno 470 hiljada kilograma, a u prošloj godini je uvezeno 11 miliona kilograma. Dakle, za manje od dvije godine taj iznos je sa 470 hiljada povećan na 11 miliona – istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dakle, dodao je, radi se o enormnom rastu uvoza biodizela „koji se krajnjim potrošačima prodaje bez njegovog označavanja kao biodizela, odnosno ili se miješa ili se prodaje kao dizel-gorivo, čime se vrši obmana potrošača“.

– Usvajanjem ovih zakona mi sprečavamo tu dalju obmanu i sve uvodimo u zakonske okvire. Prema tome, mislim da je jako važno da se ovi zakoni razmatraju po proceduri koju je predložilo Vijeće ministara, da će to povećati finansijske kapacitete bh. institucija, odnosno javnih preduzeća koja se bave izgradnjom autoputeva – potcrtao je Zvizdić, dodajući da se ovo svakako odnosi na magistralne i na brze ceste.

Istaknuo je da je ovo interes čitave BiH, te da ova sredstva imaju svoju direktnu namjenu, direktno se doznačuju javnim preduzećima, entitetskim javnim preduzećima i Brčko Distrikt za izgradnju autoputeva, magistralnih i brzih cesta na bazi usvojenih strategija i akcionih planova koji su vezani za izgradnju infrastrukture.

– Bez razvijene infrastrukture, bez autoputeva, bez brzih magistralnih cesta, nemoguće je govoriti o dinamiziranom i ubrzanom ekonomskom razvoju BiH. Dobra i kvalitetna infrastruktura je preduvjet za ubrzani ekonomski razvoj, za protok robe, ljudi i kapitala – kazao je Zvizdić.

Naveo je da su ovi zakoni upravo u funkciji takve, ubrzane, planske izgradnje autoputeva, ali i brzih i magistralnih cesta na teritoriji čitave BiH.

Poslanici će nakon jednosatne pauze koja je u toku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji su predložili poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, a kojim se predviđa naplata RTV takse putem računa za električnu energiju.