Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović upitao Zvizdića: Šta je bilo sa Vijećem za nacionalnu sigurnost?

BiH

magazinovic sassa

Na aktuelnom satu današnje sjednice Parlamentarne skupštine BiH poslanik SDP BiH Saša Magazinović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću šta se dešava sa formiranjem Vijeća za nacionalnu sigurnost BiH koju je najavio pri preuzimanju dužnosti.

Zvizdić je tada naglasio potrebu formiranja tijela u kojem bi učestvovali najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti države i entiteta, čelnici obavještajne i najvažnijih policijskih agencija, a koje bi bilo zaduženo za koordinaciju svih aktera sigurnosnog sektora i strategijsko upravljanje sektorom sigurnosti.

Tada je najavljena i izrada dokumenta  „Sigurnosne politike BiH za period 2015.-2025.“.

Budući da od imenovanja do danas Parlament BiH nije informisan da je formirano Vijeće za nacionalnu sigurnost, Magazinović je tražio informaciju o tome, posebno navodeći da je opšta sigurnosna situacija u svijetu narušena brojnim teroritičkim napadima, a u Bosni i Hercegovini uz to dodatno i političkim tenzijama, organizovanjem neustavnog referenduma i sl.

U smislu pogoršane sigurnosne situacije, Magazinović je od predsjedavajućeg Zvizdića tražio i izjašnjenje o navodima iz hrvatskog dnevnog lista Slobodna Dalmacija od 16.07. gdje je iznešena tvrdnja da se u Bosni i Hercegovini nalaze teroristička jezgra.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nije prisustvovao ni ovoj sjednici Parlamenta BiH, tako da će odgovor biti dostavljan u pisanoj formi.