Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fotografije Tima Lovelsa i narativ “Srebrenica: genocid u osam činova”

narativ1g

Povodom  21. godišnjice stradanja više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka, Historijski muzej BiH , Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, predstavili su večeras u Sarajevu  izložbu fotografija forenzičkog  fotografa  Tima Lovelsa “Srebrenica” , te interaktivni narativ “Srebrenica: genocid u osam činova”, koji detaljno prikazuje na koji su način u Haškom sudu istraženi, dokumentirani i procesuirani zločini nad  Bošnjacima u julu  1995.

Tim Lovels kao forenzički fotograf snimao je za Haški tribulan iskopavanje masovnih grobnica, a njegove fotografije poslužile su kao dokumentacija i dokazni materijal . Nastale su  na  lokacijama masovnih grobnica u kojima su pokopane žrtve genocida u Srebrenici.

Interaktivni narativ “Srebrenica: genocid u osam činova” detaljno prikazuje kako su događaji iz jula 1995. godine istraženi, dokumentirani i procesuirani u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Pored audio-vizuelnih prezentacija osam segmenata srebreničke tragedije: Istraga, Ekshumacije, Preživjeli, Priznanja, Nevoljni svjedoci, Nemoćni očevici, Trajne posljedice i Sudski epilog, narativ sadrži izbor iz dokaznog materijala, odnosno oko 250 ključnih dokumenata koji su prilkom raznih suđenja u Hagu uvedeni u dokaze.

-Narativ se  zove jer onaj koji to posmatra, a sve je postavljeno na internet, može da birta šta će da vidi, a  šta ne – rekao je voditelj SENSE-a i autor narativa Mirko Klarin .

On je rekao da neki  dokumenti u  okviru narativa imaju   po hiljadu stranica i  pokazuju kako su utvrđene činjenice ,na kojim dokazima se zasnivaju

Narativ je dostupan na linku ttp://www.srebrenica.sense-agency.com/bs/.

Eugen Jakovčić iz Documenta   podsjetio je da je i samo otvaranje Potočara  kao memorijalnog centra uspjeh za koji su se izborile Majke Srebrenice,te da je to bio važan korak da se u budućnosti spriječi poricanje svega onoga što se dogodilo u Srebrenici.

Slijedeći veliki korak u u sprečavanju poricanja, smatra Jakovčić, je ono što radi SENSE  kao agencija ,danas kao Centar za tranzicijsku pravdu. Izložba  Tima Lovelsa,  kako  smatra Jakovčić, nadopunjuju cijelu priču.

Munira Subašić govoreći kao predsjednica Udruženja  Majke Srebrenice zahvalila je SENSE-u, Mirku KLarinu i svima onima koji  se trude da se sačuva sjećanje na Srebrenicu.

Ona je podsjetila da je danas u Potočare otišao  kamion sa ostacima žrtava. Kako je navela, mali je broj čitavih tijela u tom konvoju.

Većem dijelu  žrtava koje će biti pokopane pronađena je tek poneka kost ,a opet porodice su i s tim utješene, jer će bar znati gdje je nišan njihovim najbližim.

Ona je istakla da je svakoj majci potrebna istina o njenom djetetu i  da svi zločinci trebaju biti kažnjeni.Kako je naglasila,majke čekaju pravdu, a to čekanje je najteže

Nkon prezentacije narativa i otvorenja izložbe uslijedila je diskusija “Srebrenica: ARTefakti genocida”. Učesnici u diskusiji su antropolog Hariz Halilović, književnica Ferida Duraković i umjetnik Danis Fejzić.

Izložba će biti otvorena do 30. augusta.