Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Iz drugih izvora ćemo nadoknaditi sredstava od MMF-a

cvijanovic

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da će Vlada RS-a, nakon odgađanje kreditnog aranžmana BiH s MMF-om, ta sredstva nadomjestiti na drugi način.

Cvijanović nije u pisanoj izjavi navela iz kojih drugih izvora će biti nadomještena ta sredstva.

-Poučeni nizom loših iskustava, gdje su sredstva koja bi trebalo da dođu u RS blokirana sa nivoa BiH, nismo nikada isključili ni rizik da se to ponovo desi i kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om. Ovo je samo još jedan dokaz nekredibilnosti BiH, i ništa više – ustvrdila je entitetska premijerka.

Vlada RS-a je, kako je dodala, ozbiljno pristupila cjelokupnom poslu u vezi sa usaglašavanjem Pisma namjere sa MMF-om, jer bi aranžman sa ovom finansijskom organizacijom pomogao svim nivoima vlasti u provođenju Reformske agende.

-Ali, znajući da se svaka aktivnost koja podrazumijeva angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teško realizuje u praksi, mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove.

U svakom slučaju u ovoj godini RS bi dobila svega 50 miliona KM, a pošto je sada izvjesno da aranžmana neće biti, jer Pismo namjere nisu potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, taj novac bit će obezbijeđen iz drugih izvora – navela je Cvijanović, saopćeno je iz Vlade RS-a

Ostaje jedino nejasno, dodala je, zašto su vođeni pregovori i zašto su, kako je kazala, Novalić i Zvizdić, učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere ako ga ne žele potpisati, pogotovo znajući da su ga potpisali ministri finansija i federale vlade i Vijeća ministara.

-Sjećam se da je predsjedavajući Vijeća ministara, tokom svoje posjete MMF-u i Svjetskoj banci u Vašingtonu, davao prilično optimistične izjave o velikim sredstvima, koja su ispregovarana, pa ne znam čemu je sve to trebalo da služi.

U svakom slučaju, šteta je što aranžmana neće biti, jer su osim nas i ljudi iz MMF-a, ali i EU, uložili dosta truda da se dogovor postigne, ali sada je ovo neka nova realnost, pa ne treba previše trošiti riječi na to – navela je Cvijanović.