Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude za zločine na Grbavici

vrhovni-sud-FBiH

Federalno tužilaštvo zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, dok su odbrane istakle da ta presuda treba biti potvrđena.

Federalni tužilac Munib Halilović predložio je da presuda Bogdanoviću i Sladoji bude ukinuta, te da predmet bude vraćen na ponovno suđenje. Po riječima tužioca, oslobađajuća presuda nije dovoljno obrazložena.

Kantonalni sud u Sarajevu u novembru prošle godine oslobodio je Slobodana Bogdanovića i Gorana Sladoje optužbi da su, kao pripadnici vojno-policijskih snaga, 13. juna 1992. godine Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu i udarali ih, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Oslobođeni su i optužbe da su 1992. godine dolazili u kuću porodice Simić i fizički zlostavljali Rajka Simića jer je bio oženjen ženom druge nacionalnosti.

Odbrana Bogdanovića je u odgovoru na žalbu tužioca kazala da je Tužilaštvo u odnosu na prvu tačku imalo samo jedan dokaz, a to je izjava oštećenog Bajre Bešića, koji tom prilikom nije spominjao optuženog Bogdanovića.

– Predlažem da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda – kazao je advokat Radivoje Lazarević.

Sladojin advokat Midhat Kočo je rekao da ostaje pri svom pismenom odgovoru na žalbu, te je također zatražio da se potvrdi oslobađajuća presuda.

– Činjenični rezultati dokaznog postupka odbrane su uvjerljivi i nedvosmisleni. Izjave svjedoka Tužilaštva su kontradiktorni za razliku od svjedoka odbrane koji su mu dali alibi – dodao je Kočo.

Vrhovni sud Federacije BiH će odluku donijeti naknadno, javlja BIRN – Justice Report.