Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Palestina pozdravila dogovor o normalizaciji odnosa Turske i Izraela

palestina izrael111

Ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki pozdravio dogovor o normalizaciji odnosa između Turske i Izraela koji su bili zategnuti od 2010. godine.

“Zadovoljni smo sporazumom Turske i Izraela. Naglašavamo da se turski napori prema Gazi trebaju provoditi preko palestinske vlade”, kazao je Al-Maliki za palestinski državni radio.

Al-Maliki je kazao da je vlada Palestine pozdravila turske napore za pružanje pomoći Gazi i deblokadu Pojasa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će se posredstvom Turske u Gazu moći dostavljati osnovne životne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i materijal za izgradnju stambenih jedinica.

“Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine, težine 14 hiljada tona. To će brodom biti transportovano iz Mersina prema Gazi”, kazao je Erdogan.

Delegacije Turske i Izraela jučer su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane.

Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmaru 31. maja 2010. godine.