Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barjaktarević i Hasanović čekaju presudu za silovanje hostese

nocni klub

Banjalučanka Z. P. koju su prema optužnici Okružnog tužiteljstva silovali Hajrudin Barjaktarević i Izet Hasanović iz Gradiške, nije mogla psihički da im se odupre i nije shvaćala značaj seksualnog čina.

To je jučer u Okružnom sudu u Banjoj Luci izjavila vještakinja sudske psihijatrije Sanja Vukadinović – Stojanović koju je angažirao Sud.

– Pored ovoga u vrijeme počinjenja djela sposobnosti Z. P. da upravlja svojim postupcima bile su bitno smanjene. Sve su to posljedice toga što je ona bila u alkoholiziranom stanju, odnosno u “pravom pijanom stanju” – rekla je Vukadinović-Stojanović, piše Dnevni list.

Prema njenim riječima djevojka je doživjela traumu i taj događaj želi da potisne zbog čega nema cjelovito sjećanje na ono što se dogodilo.

Advokati optuženih Branko Gudalo i Jadranka Ivanović prigovorili su nalazu vještaka, jer kako su rekli nije urađen u skladu sa strukom i naukom.

Ivanovićeva je istakla da vještak vjeruje svakoj riječi oštećene Z. P., a koja je mijenjala iskaze i koja je prema njenom mišljenju sve manipulirala.

Nakon iznošenja nalaza vještaka, optužba i odbrana iznijeli su završne riječi čime je postupak u ovom slučaju završen.

Prema optužnici Barjaktarević i Hasanović su Z. P. obljubili 7. juna 2013. godine u noćnom klubu “Kraš” u Gradišci, gdje je ona te večeri radila kao hostesa.

Zbog osjetljivosti slučaja detalji optužnice nisu javno objavljeni.

U ovom slučaju zbog pomaganja počinitelju krivičnog djela poslije silovanja bili su privedeni bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS-a Bojan Marić i Dragoslav Bošković.

Svjedočenje Vlade Race

Prema izjavi koju je Vlado Raca, jedan od prisutnih u noćnom klubu kobne noći, dao policiji, Z.P. je tu noć radila kao hostesa koja je služila piće iz epruveta i bila je jako pijana.

“Nju i njenu prijateljicu dovezao je Bošković koji je ostao u lokalu. U jednom trenutku Z.P. je došla u prostoriju gdje sam bio i gdje je bio i Hajrudin i izvela ga da piju. Izet je bio s njima. Nekon nekog vremena vidio sam da ih nema za šankom. Bošković mi je rekao da su je pronašli kako povraća u skladištu i da je loše. Izašao sam napolje i kroz žaluzine tog skladišta vidio da Z.P. leži i da su joj gaće skinute do koljena. Vratio sam se unutra i susreo Izeta u blizini ulaza u skladište kako popravlja i zakopčava hlače”, navedeno je između ostalog u izjavi Race koju je dao policiji.

No, Raca je mijenjao svoj iskaz tokom procesa.