Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marinko Pejić: Srbija nije odustala od političkog projekta SANU

foto marinko pejic

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH), prof. dr. sc. Marinko Pejić, nakon nedavnih izjava člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, u priopćenju za javnost HNV-a BiH ističe sljedeće:

„Izjave člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda gospodina Mladena Ivanića o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, bosanskom jeziku i političkoj budućnosti BiH, podgrijale su ionako usijanu političku scenu u BiH. Njegova promjena političkog kursa iznenađenje je za mnoge poznavatelje političkih zbivanja u zemlji, iako je još prošle godine, tijekom rasprave o ustavnosti Dana Republike Srpske, Ivanić iznio radikalne političke stavove.

Nažalost, nakon odluke o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, svjedoci smo radikalizacije izjava Mladena Ivanića, koji se, uistinu, jedno vrijeme zalagao za europski put BiH. Ipak, njegove izjave treba, dobrim dijelom, promatrati i kao dio predizborne političke retorike, naravno, pod utjecajem Beograda. Tamo još uvijek postoje radikalne političke opcije, koje ni dan-danas nisu odustale od političkog projekta SANU, priželjkujući nove povijesne okolnosti u kojima bi se taj projekt mogao realizirati.

Pravo Srbije da brine o položaju Srba izvan svojih granica je legitimno, ali ako ta „briga“ zadire u rješavanje nekih statusnih pitanja, dakako da to nije dopustivo i sigurno će remetiti regionalnu suradnju, odnosno, europsku perspektivu regije. Miješanje u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine i nastavak onog ponašanja Srbije kakvo je zabilježeno u vrijeme Slobodana Miloševića daje poticaja Miloradu Dodiku, pa sada i Mladenu Ivaniću, da predviđaju raspad Bosne i Hercegovine.

Naša domovina je posebno na udaru, jer službena politika Beograda pothranjuje i podržava postdejtonski status quo, što srpski politički predstavnici, izgleda, vide kao projektiranu podjelu BiH. Čini se da Srbija nije odustala od svojih regionalnih aspiracija, samo što ih je preformulirala u nove inicijative (izbjeglice, dijaspora, suđenje za ratne zločine Purdi, Jurišiću, Ganiću, Divjaku), što regiju stavlja u nepovoljan položaj kada je riječ o približavanju eurointegracijama“, kazao je predsjednik HNV BiH prof. dr. sc. Marinko Pejić.