Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka za BiH: Evropa neće prihvatiti samo obećanja, prazne riječi

Gianni Pitelli

Gianni Pitelli, zastupnik Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu koji predvodi posjetu delegacije te grupacije Bosni i Hercegovini, izjavio je kako BiH na putu ka Evropskoj uniji (UN) mora ispuniti tri zahtjeva: osigurati funkcionalan mehanizam koordinacije, usvojen reformski program i popis stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija zastupnika koju čini Knut Fleckenstein, potpredsjednik odgovoran za vanjsku politiku i istočno partnerstvo, Tanja Fajon, potpredsjednica i članica Delegacije za odnose sa BiH i Kosovom, te Afzal Khan, izvjestilac za BiH boravi u službenoj posjeti BiH od danas do 15. juna.

Pitelli je podsjetio kako se delegacija u Sarajevu sastala sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te da slijede sastanci u Banja Luci sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i oni sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović.

“Ovdje sam sa velikom delegacijom. Imali smo niz sastanaka, sa Izetbegovićem, sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH, međureligijskog vijeća, ambasadora EU u BiH. Mislimo, da je nakon ovih sastanaka, vrijeme da zatvorimo ova poglavlja i da nastavimo graditi zajedničku budućnost. Političari u BiH trebaju uzeti odgovornost u svoje ruke. Evropa neće prihvatiti samo obećanja, prazne riječi”, rekao je Pitelli.

Prema njegovim riječima, sastanci će, kao i ranije, u fokus razgovora staviti tri uslova s tim da ispunjenje uslova bude vidljivo do jula ove godine kako bi se aplikacija BiH za članstvo u EU smatrala validnom.

“Uslov je mehanizam koordinacije, reformski program i popis stanovništva. Ta tri uslova moraju se usvojiti što je prije moguće. Fraza koju koristim je: ‘Pomozite nam da vam pomognemo.’ Status quo ne može da se održi zauvijek. Vaša budućnost je u rukama nas i naših lidera, ovdje smo da kažemo istinu i da kažemo stvari onako kako jesu. BiH je za Evropu ogledalo, ogledalo u koje se moramo pogledati. Evropa mora biti perspektiva za BiH, proces integracija ne može trajati zauvijek. Prolazimo u EU kroz krizu ali ako ne budemo više atraktivni, izgubit ćemo i vas i Balkan, to je nešto što ne možemo dozvoliti”, naglasio je Pitelli.

Nije precizirao da li vjeruje da će bh. političari biti u stanju ispuniti uslove u pogledu pridruživanja EU.

“Moja grupa je predana u našim nastojanjima i radu sa evropskom zajednicom da nastavljamo i dalje stvarati zajednicu koja će poželiti BiH dobrodošlicu u našu grupu u razumnom vremenskom periodu. Ne znam da li će ispuniti svoja obećanja ali ćemo izanalizirati sve. Ako zahtjevi ne budu ispunjeni to će značiti produženje procesa, postoji sada šansa da se napravi napredak. Ako prevladaju nacionališstički interesi to će trajati onda godinama”, zaključio je Pitelli.