Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Centar izdvojila 47.200 KM jednokratne pomoći za troškove liječenja

opcina centar223

Općina Centar odobrila je u toku ove godine finansijsku pomoć za 28 socijalno ugroženih osoba, a za to je izdvojeno 47.200 maraka.

– Od tog iznosa 22 korisnika su ostvarila pravo po osnovu liječenja van granica BiH, kupovine lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, banjskog liječenja i slično. Šest korisnika ostvarilo je to pravo po osnovu oboljenja od leukemije, hepatitisa B i C i drugih teških hroničnih bolesti – kazala je stručna saradnica iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar Mersida Veiz.

Pravo na tu vrstu pomoći mogu ostvariti osobe u stanju socijalne potrebe koje imaju najmanje dvije godine prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području općine Centar, a za liječenje ili operativni zahvat u državi ili inozemstvu, banjsko liječenje na osnovu preporuke nadležne zdravstvene ustanove, te za nabavku ortopedskog pomagala gdje participira i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

– Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje su u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja osobama u stanju socijalne pomoći. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu osigurano je 115.000 maraka – saopćeno je iz Općine Centar.