Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saradnja s Eurojust-om

BiH potpisala sporazum koji je jedan od ključnih uslova za početak pregovora s EU

Foto: MPBiH

Cilj EUROJUST-a je jačanje pravosudne saradnje između zemalja zapadnog Balkana i saradnje s državama članicama EU, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma

Ministar pravde BiH Davor Bunoza i povjerenik Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders danas su potpisali međunarodni sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o saradnji između Agencije Evropske unije za saradnju u krivičnom pravosuđu (EUROJUST) i tijela Bosne i Hercegovine nadležnih za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima.

Navedeno je da Sporazum sa EUROJUST-om predstavlja jedan od ključnih uslova za dobivanje datuma početka pregovora s Evropskom unijom.

Cilj EUROJUST-a je jačanje pravosudne saradnje između zemalja zapadnog Balkana i saradnje s državama članicama EU, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Potpisivanjem navedenog sporazuma, Bosna i Hercegovina jača pravosudnu saradnju s državama EU, što olakšava borbu protiv organizovanog kriminala i prekograničnih prestupa. Također, nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini omogućava se pristup obukama i stručna podrška, čime se unapređuje efikasnost pravosudnih institucija.

U kontekstu povećanih prijetnji sigurnosti ova saradnja i potpisivanje sporazuma postaje još važnija, omogućavajući efikasnije djelovanje i razmjenu informacija među pravosudnim institucijama.

Bosna i Hercegovina potpisivanjem sporazuma nastavlja započetu reforma bh. pravosuđa, kojim je ostvarila vidljiv i značajan napredak na svom evropskom putu. Nadalje, taj značajan korak povećava međunarodni ugled Bosne i Hercegovine kao partnera u borbi protiv kriminala i predstavlja realizaciju dijela ambicioznog plana Ministarstva pravde BiH, saopćeno je iz te institucije.

Soreca: Značajno dostignuće za BiH na evropskom putu

Sporazum o saradnji sa Eurojustom, Agencijom EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima, značajno je dostignuće za Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu – ocijenio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Luigi Soreca, nakon što su taj sporazum danas u Budvi potpisali evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders i ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Uz omogućavanje tješnje pravosudne saradnje, uključujući imenovanje bh. tužioca za vezu pri Eurojustu, Soreca ističe da će BiH biti bolje opremljena za postupanje kod teških oblika kriminaliteta u skladu s evropskim standardima.

-Pozivamo na što bržu ratifikaciju Sporazuma, kao i usvajanje i provedbu pratećih reformi, prvenstveno Zakona o zaštiti ličnih podataka, a sve u cilju iskorištenja punog potencijala ovog partnerstva – naglasio je ambasador Soreca.

Foto: Harun Muminović/FENA
Luigi Soreca

Kako je saopćeno iz Delegacije EU u BiH, sporazum ima za cilj jačanje koordinacije BiH s pravosudnim tijelima EU, povećanje efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja u predmetima organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, cyber kriminala i drugim transnacionalnim kriminalnim aktivnostima.

Eurojust radi na unapređenju prekogranične saradnje u borbi protiv teških oblika kriminala, kroz podršku domaćim vlastima u istragama i krivičnom gonjenju u predmetima koji zahtijevaju prekograničnu koordinaciju.

Sporazum omogućava postavljanje tužioca za vezu u Eurojust, što će omogućiti direktan angažman u zajedničkim istragama i pristup operativnim alatima Eurojusta, čime će se povećati kapaciteti u zemlji za vođenje složenih međunarodnih predmeta.

Ključni naredni koraci su ratifikacija Sporazuma i usvajanje novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, u skladu s evropskim standardima. Nakon potpune operacionalizacije saradnje sa EUROPOL-om i zaključivanja sporazuma o saradnji sa Evropskim javnim tužilaštvom (EPPO) 2023. godine, ovaj sporazum predstavlja ključni iskorak u integrisanju Bosne i Hercegovine u okvir EU za provođenje zakona i pravosudnu saradnju, navode iz Delegacije EU u BiH.