Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Pentagon: Ukrajina može koristiti američko oružje protiv vojnika iz Sjeverne Koreje

Foto: Screenshot

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte rekao je danas da se pojedine sjevernokorejske vojne jedinice već nalaze u regionu Kursk

Sjeverna Koreja je poslala oko 10.000 vojnika u Rusiju da se obučavaju i bore u Ukrajini u narednih nekoliko sedmica, a za upotrebu američkog oružja protiv njih neće biti ograničenja, saopćio je danas Pentagon.

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Sing rekla je da su se pojedine sjevernokorejske trupe već približile Ukrajini i da se vjeruje da se kreću ka pograničnom ruskom region Kursk, gdje se Rusija bori da odbije ukrajinski upad, prenio je AP.

Sing je navela da neće biti ograničenja za upotrebu američkog oružja protiv sjevernokorejskih snaga.

Rutte: Sjevernokorejska vojska već u Kursku

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte rekao je danas da se pojedine sjevernokorejske vojne jedinice već nalaze u regionu Kursk.

Rutte je rekao novinarima u Briselu da raspoređivanje sjevernokorejskih trupa predstavlja “značajnu eskalaciju” umješanosti Pjongjanga u sukob u Ukrajini i “opasno širenje ruskog rata”.

Američki ministar odbrane Lloyd Austini državni sekretar Antony Blinken sastatće se sa južnokorejskim kolegama kasnije ove sedmice u Washingtonu.

Sing je najavila da će Austin i južnokorejski ministar odbrane Kim Jong-hjun razgovarati o razmještanju sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je na samitu NATO-a u oktobru da su “hiljade” sjevernokorejskih vojnika na putu ka Rusiji.

Zelenski je rekao da se na, osnovu obavještajnih podataka koje je dobio, 10.000 sjevernokorejskih vojnika priprema da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije.

Južnokorejski mediji su ranije javili da će Sjeverna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini.