Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traži se oslobađanje talaca

Netanyahu odbacio egipatski prijedlog o prekidu vatre u Gazi

Benjamin Netanyahu
FOTO: Screenshot
Benjamin Netanyahu

Izrael procjenjuje da je 101 osoba još uvijek u zarobljeništvu Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je inicijativu koju je Egipat predložio za kratkoročni prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi iznio je prijedlog za prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi se olakšao potencijalni razmjenu zarobljenika, s ciljem dugotrajnijeg primirja.

Mediji iz regije prije su objavili da je Hamas spreman prihvatiti prijedlog Egipta o početnom dvodnevnom primirju tokom kojeg bi se oslobodilo nekoliko talaca.

“Predložili smo dvodnevno primirje u Pojasu Gaze kako bismo razmijenili četiri taoca (Izraelaca) za neke zatvorenike (Palestince), a zatim će se pregovarati deset dana kako bi se prekid vatre pretvorio u trajni primirje”, rekao je Al-Sisi tokom zajedničke konferencije za novinare s predsjednikom Alžira Abdelmadjidom Tebbouneom u Kairu.

Uprkos navodnoj podršci većine izraelskih ministara egipatskom prijedlogu, Tel Aviv je odlučio odbiti sporazum zbog protivljenja Netanyahua, koji je naglasio da će se “pregovori voditi samo pod vatrom”, navodi izraelski Kanal 12.

Izrael procjenjuje da je 101 osoba još uvijek u zarobljeništvu Hamasa u Pojasu Gaze.