Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prelijepa plaža na Braču

Zlatni rat mijenja oblik, mještani imaju krivca

Foto: Pixabay

Načelnica općine Bol Katarina Katarina Marčić ističe da se promjene na Zlatnom ratu događaju već neko vrijeme, a da je na to gotovo isključivo utjecala promjena klime.

Jedna od najpopularnijih plaža u Evropi, Zlatni rat u Bolu mijenja svoj oblik. Mještani tvrde da je za sve kriv turizam, a pokrenuli su i peticiju.

Pokrenuta peticija

“Mijenja se kako vjetar puše. Kad dođe bura okrene se skroz na drugu stranu i tamo se zavije”, rekla je Ana Rašperger za Novu TV. “Napravi nam i bazen. A ujedno nam donese kamene sreće i razne školjke koje mi dođemo tražiti i tako malo uživati. Ovdje se sada izležavamo, uživamo”, rekla je Blaženka Franić.

Mještani su pokrenuli peticiju kojom žele zaustavili velik broj sidrenja tik uz obalu tokom ljeta. “Postoje neke studije i rade se neke nove studije iz kojih je jasno da su, osim prirodnih fenomena koji se događaju, za veliki dio pomicanja Zlatnog rata prema istoku zapravo krivi katamarani, gliseri, promet itd. Dakle, turizam je krivac”, rekao je Ivica Jakšić.

I studija sidrišta Splitsko-dalmatinske županije preporučila je izostavljanje Zlatnog rata kao područja za sidrište s obzirom na to da mu je kopno zaštićeno područje koje cijene i brojni gosti.

“Od završetka rata, pa čak i prije počeli smo razmišljati da učinimo sve najbolje za Hrvatsku. Došli smo do ovoga što imamo. Ne vjerujem i ne mogu vjerovati, čak i ako bih želio, da smo sada učinili nešto dobro. Mislim da je vrijeme da učinimo”, rekao je Jakšić.

Uobičajene izmjene

Načelnica općine Bol Katarina Katarina Marčić ističe da se promjene na Zlatnom ratu događaju već neko vrijeme, a da je na to gotovo isključivo utjecala promjena klime.

“Zadnjih par godina žalo se premješta s jednu na drugu stranu. Postoje uobičajene izmjene u toku godina, u posljednjih nekoliko godina se ta simetrija rta gubi. Prije je bilo više žala na zapadnoj, nego na istočnijoj obali, a sada ga je vidljivo više na istočnoj strani te rt gubi onu svoju simetriju po čemu je Zlatni rat jedinstven.