Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grijanje automobila

Mnogi vozači ovo rade čim sjednu u auto, u Njemačkoj se kažnjava sa 80 eura

auto klima trik
FOTO: Screenshot

Ovaj zahtjev reguliran je u njemačkom Zakonu o cestovnom saobraćaju pod naslovom “Zaštita okoliša, zabrana vožnje nedjeljom i praznikom”, gdje se navodi da je potrebno smanjiti buku i emisiju ispušnih plinova

Kako temperature padaju i stiže hladnije vrijeme, vozači se sve češće suočavaju s izazovima poput struganja zaleđenih stakala rano ujutro. Mnogi u tim trenucima instinktivno uključuju grijanje u automobilu kako bi se vozilo brže zagrijalo i odledilo stakla.

No, unatoč niskim temperaturama, u Njemačkoj vrijedi zabrana grijanja automobila kada nije u pokretu, koju je nužno poštovati jer u suprotnom prijete visoke novčane kazne. U određenim situacijama, grijanje mora ostati isključeno.

Zabrana grijanja

Na autoškolama, osim saobraćajnih znakova i pravila, učimo i osnovne stvari o automobilu, no mnogi vlasnici tek nakon položenog ispita uče sve dodatne zakonske obveze koje moraju poštovati. To uključuje i ono što smijete imati u automobilu, ali i pravila korištenja vozila koja nisu uvijek intuitivna, poput ove zabrane grijanja unatoč hladnoći.

Primjerice, tokom hladnih jutara kada se stakla zalede, mnogi pokreću automobil i uključuju grijanje kako bi ubrzali odleđivanje. No, upravo je taj čin zabranjen njemačkim zakonima. Čak i ako se nađete u dugoj saobraćajnoj gužvi ili stojite na parkiralištu, grijanje automobila mora ostati isključeno, izvještavaju njemački mediji, piše Fenix Magazin.

Kazna 80 eura

Ovaj zahtjev reguliran je u njemačkom Zakonu o cestovnom saobraćaju pod naslovom “Zaštita okoliša, zabrana vožnje nedjeljom i praznikom”, gdje se navodi da je potrebno smanjiti buku i emisiju ispušnih plinova. Također je zabranjen rad motora u stanju mirovanja.

Ako se pravila ne poštuju, kazna iznosi 80 eura, prema njemačkim medijima. Čak i na privatnom posjedu, mnogi bi mogli misliti da su izuzeti iz ovih pravila. No, prema državnom zakonu o kontroli emisija, zabranjen je svaki nepotreban rad motora, bez obzira na to gdje se automobil nalazi.