Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

duška jurišić

Napadima na povratnike i njihovu imovinu šalje se poruka da nisu dobrodošli

duška jurišić
FOTO: Fena

Ističe da povratničke zajednice nikome, pogotovo domaćem stanovništvu, ne predstavljaju nikakvu smetnju. Napadima na njih i njihovu imovinu, upozorila je, šalje se jasna poruka da nisu dobrodošli

Lokalna vlast i policija nakon upada i vandalizma u kući Envera Čustovića u Ključu kod Gacka morali bi učiniti mnogo više da se povratnička zajednica osjeća sigurnije. Neophodno je da policija rasvijetli ovaj slučaj provalne krađe, u kojoj je skoro potpuno devastirana imovina Envera Čustovića, koji je nedavno u potpunosti obnovio svoju kuću kod Gacka – izjavila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Kako je naglasila, pucanj u obnovljenu kuću Hame Krvavca u Gračanici u maju i provalna krađa i vandalizam u kući Envera Čustovića u Ključu ove sedmice, nažalost, pokazuju namjeru zatrašivanja povratnika na području Gacka.

Povratničke zajednice nisu nikome prijetnja

-Postoji mnogo načina kako se može kreirati osjećaj sigurnosti, prije svega redovnim obilaskom povratnika, obnavljanjem i osposobljavanjem putnih komunikacija, javnom rasvjetom, video nadzorom na javnim mjestima, redovnim policijskim patrolama, konkretnim doprinosom u obnovi stambenih jedinica, te stvaranjem uslova za samoodrživ ostanak kroz poticaje djelatnostima kojima se povratnici bave – poručila je Jurišić na društvenim mrežama.

Ističe da povratničke zajednice nikome, pogotovo domaćem stanovništvu, ne predstavljaju nikakvu smetnju. Napadima na njih i njihovu imovinu, upozorila je, šalje se jasna poruka da nisu dobrodošli.