Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus otkriva

RS blokirala državnu agenciju i kontrolu hrane na cijeloj teritoriji BiH!

FOTO: Fena
Ilustracija

Alarmantno: U ovoj godini se u našoj državi neće moći provesti laboratorijske analize kontrole ostataka pesticida u hrani

Agencija za sigurnost hrane BiH uputila je Vijeću ministara BiH informaciju o tome da ne može donijeti višegodišnji program monitoringa ostataka pesticida u hrani za područje cijele Bosne i Hercegovine, jer od nadležnih organa u RS-u nisu dobili saglasnost, saznaje Fokus.

U informaciji koja je otišla Vijeću ministara evidentno je da RS ponovo blokira jednu državnu institucija, a ovaj put riječ je kontroli hrane i zdravlju građana na cijeloj teritoriji BiH!

Bez saglasnosti RS-a

Iz Agencije za sigurnost hrane navode da shodno odredbama o Zakonu o hrani BiH u okviru svojih zadataka i djelatnosti u kontinuitetu na godišnjem nivou, u saradnji sa Uredom za veterinarstvom BiH, Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta donosi Višegodišnji program monitoringa ostataka pesticida u hrani za područje cijele Bosne i Hercegovine.

– Obzirom, da od strane nadležnog organa iz entiteta Republika Srpska nismo dobili saglasnost za provođenje naprijed navedenog programa kontrole, Agencija nije u mogućnosti izvršavati aktivnosti iz svoga djelokruga rada. Takođe ostajemo uskraćeni za podatke o stanju u oblasti sigurnosti hrane što za posljedicu može imati direktan uticaj na zdravlje i informiranost potrošača. Nećemo moći dostaviti podatke ni informacije domaćoj javnosti, Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), ni Vijeću ministar Bosne i Hercegovine. Sredstva u budžetu Agencije za laboratorijske usluge u iznosu od 110.000,00 KM, iz naprijed navedenih razloga neće moći biti utrošena – alarmantna je informacija iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Višegodišnji program ima za cilj ustanoviti količinu ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani biljnog i životinjskog porijekla, provjeriti odgovaraju li propisima koji određuju maksimalne nivoe ostataka pesticida (MRL) i pridržavaju li se proizvođači načela dobre poljoprivredne prakse (GAP), te na taj način zaštititi zdravlje potrošača, provjeriti da li se fitofarmaceutska sredstva (FSS) koriste na odgovarajući način, tj. u skladu sa autorizacijom.

Slanje urgencija

Sve to u konačnici ima za cilj procjenu prehrambene akutne (kratkotrajne) i hronične (dugotrajne) izloženosti potrošača ostacima pesticida unesenih hranom. Prisustvo ostataka pesticida u i na hrani u Bosni i Hercegovini provjerava se urađenim laboratorijskim analizama uzetih uzoraka na prisustvo pesticida.

Kada je riječ o postupanja institucija RS-a po ovom pitanju, u informaciji je navedeno:

– Od strane nadležnog entitetskog ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava RS nisu pristigli komentari na Višegodišnji program, te je Agencija istima upućivala Urgencije: akt broj 04-2-3-26-8-228-2/24 od 28.02.2024., akt broj: 04-2-3-26-8- 228-4/24 od 01.04.2024., akt broj 04-2-3-26-8-228-4-1/24 od 12.06.2024. i akt broj 04-2-3-26-8- 228-4-5/24 od 23.09.2024.

– Ne dostavljanja komentara Ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava Republike Srpske na Višegodišnji program znači da se isti ne može donijeti niti implementirati u 2024. godini, i da u 2024. godini nećemo imati urađene laboratorijske analize hrane kontrole ostataka pesticidi u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini – zaključili su u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Faksimil informacije Agencije za sigurnost hrane BiH