Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cyber kriminal

Treba li BiH uvesti restrikcije mladima u korištenju interneta?

cyber napadi unsplash
Foto: Unsplash
Ilustracija

Norveška podiže starosnu dob za društvene mreže na 15 godina. Australija najavljuje sličnu zabranu, Francuska testira. Bosna i Hercegovina čini se, regulaciju interneta i društvenih mreža još uvijek ozbiljno ne razmatra

Sve češće svjedočimo porastu cyber kriminala u Bosni i Hercegovini, posebno među mladima. Može li i treba li Bosna i Hercegovina uvesti restrikcije mladima i njihovom korištenju interneta, po uzoru na neke druge zemlje?

Facebook, Instagram, TikTok, sajtovi, sakrivanje IP adrese, svakodnevnica mladih ljudi i djece. Sve češće svjedočimo tragedijama i sve većem broju informacija o nemarnom korištenju ovih alata. Virtuelni svijet sve više mijenja stvarni.

Javni prostor zatrovan nasiljem

Izloženi sadržajima koji se plasiraju, mnogi mladi postaju skloniji nasilnom ponašanju, navode stručnjaci.

“Javni prostor je zatrovan nasiljem. U javni prostor se toliko publikuje nasilja, predstavlja se kao socialno poželjno ponašanje, kroz muziku, kroz spotove, kroz serije, brzi momci, oružje, brza vozila. Sve ide nešto brzo i prihvata se kao socijalno poželjno ponašanje, a nije i ne može”, naglašava sociolog Vladimir Vasić za BHRT.

Često nesvjesni posljedica, ali i zakonskih okvira, mnogi od njih se upuštaju u opasne postupke, ne shvatajući da pravila koja vrijede u stvarnom svijetu važe i u digitalnom.

““Ni pod razno nisu svjesni zakonskih posljedica. Samo mi nije jasno odakle im hrabrost. Nije to samo 5-6 djece, to je sigurno više od 20 srednjoškolaca i osnovaca koje je obradio MUP Sarajevo. Ne znam kako ne shvataju, danas ili sutra će neko doći i po njih i da neće završiti u Norveškom zatvoru gdje su super uslovi, već će završiti u pritvoru koji nije baš uslovan na onaj način koji oni vide u filmovima i sa svojih 25 kg težine, ne znam kako će se snaći u tim uslovima. Ne prijetim, ne plašim, ali ovo je prevršilo svake granice”, kaže Saša Petrović iz Odjela za cyber sigurnost FUP-a.

Kako je u Norveškoj

U međuvremenu, ista ta Norveška podiže starosnu dob za društvene mreže na 15 godina. Australija najavljuje sličnu zabranu, Francuska testira. Bosna i Hercegovina čini se, regulaciju interneta i društvenih mreža još uvijek ozbiljno ne razmatra.

“Može se ono zabraniti, zakonski, e sad ko će to kontrolisati, kako? Zvuči mi nevjerovatno. Ideja postoji već odavno, segmentiranje interneta, priča se o tome, to su ideje ali još to nije uvedeno, daleko smo svi mi u svijetu od toga”, kaže Petrović.

A, dok se to ne desi, iz policijskih struktura smatraju da su roditelji najveći regulatori ponašanja njihove djece na internetu.