Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Teško nama bez nas"

Koliko je među bh. građanima prisutna uzajamna pomoć?

Foto: Pixabay

Povremeno je neophodno osvrnuti se oko sebe i osluškivati potrebe drugih ljudi, poručuju iz brojnih organizacija na Međunarodni dan međusobnog pomaganja. Dok se građani na sistemska rješenja u Bosni i Hercegovini sve teže mogu osloniti, koliko je prisutna uzajamna pomoć?

Sistemska rješenja

“Za 36 sati prikupljena gotovo dva miliona maraka” – informacija je koja je nedavno obišla svijet. Posljednje poplave u Hercegovini još jednom su svjedočile humanosti na djelu.

“Što se tiče pomoći, hrane, vode, pića, nemam riječi…”, kaže mještanka Donje Jablanice Mirsada Tufek.
“To je nevjerovatno bilo koja je podrška bila od kolega, poznanika. Uvjerio sam se lično da je došlo dosta ljudi iz BiH, iz okruženja”, ističe volonter Adnan Husrep.

A da su zaista bosanskohercegovački građani spremni pružiti pomoć kada je najteže, svjedoče nam i iz mnogih organizacija. Tako je tuzlanskim bajkerima tradicija pružanje podrške Domu za djecu bez roditeljskog staranja, obilazak ugroženih porodica, darivanje krvi, a izdvojili su i sredstva za nabavku vozila Gorskoj službi spašavanja.

“Žalosno je da 28.000 za polovno vozilo oni nisu mogli skupiti, a da naši ministri kupuju nova od po 80.000. To je poražavajuće, prebacili smo 1.000 maraka i opet iznenađenje da smo mi bili najveći pojedinačni donator”, navodi predsjednik Moto kluba Tuzla Almir Toromanović.

Humanost na djelu

Sve po onoj narodnoj “Teško nama bez nas”. Tako i u Udruženju zemlja djece nerijetko pristižu donacije. Veliki broj građana se odaziva na humanitarne akcije, piše BHRT.

“Ali ono što bih ja možda apelovala na današnji dan, da malo građani više podignu svijest o važnosti darivanja vremena djeci, davanje jednake prilike za svu djecu, a posebno za djecu iz reda marginaliziranih, socijalno ugroženih kategorija i nacionalnih manjina”, naglašava Medina Gračić, socijalna pedagogica u Udruzi “Zemlja djece u BiH”.

Tolerancija, uvažavanje i empatija

Pozitivnim iskustvima, kada je riječ o humanosti na djelu u najtežim situacijama, svjedoče i u tuzlanskoj Fondaciji.

“Međutim, s druge strane, postavlja se pitanje jesmo li spremni da razmišljamo i pomažemo, ne samo reaktivno, nego da odvajamo i pomažemo unaprijed, kako bi oni kojima je pomoć potrebna imali kontinuirano ili u pravo vrijeme”, kaže Ismet Sokoljanin iz Fondacije tuzlanske zajednice.

Međusobno pomaganje ne čini isključivo materijalna pomoć. Tolerancija, uvažavanje različitosti, empatija – poruke su ovog Međunarodnog dana.