Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odata počast

Nemamo pravo da njihovu žrtvu zaboravimo: Šesta godina od ubistva sarajevskih policajaca

Foto: FENA

U Sarajevu je danas obilježena šesta godišnjica smrti policijskih službenika Policijske uprave Novi Grad, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Članovi porodica, prijatelji, kolege i brojne delegacije su položile cvijeće na spomen-ploču i odale počast policijskim službenicima Šehoviću i Vujinoviću, na mjestu ubistva u naselju Alipašino Polje, u ulici Geteova.

Težak udarac za MUP KS

Bio je to težak udarac za MUP Kantona Sarajevo i Upravu policije, ali istovremeno opomena svima nama da borba protiv nasilja nikada ne smije posustati. Davor i Adis su svojom požrtvovanošću i hrabrošću nesebično iskazivali predanost poslu koji su obavljali i časno služili ovom gradu i građanima – kazao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

U sjećanje na Adisa i Davora, danas su postrojeni počasni vodovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku.

Adis i Davor su bili časni policajci. Voljeli su svoju policijsku stanicu Novi Grad. Radili su hrabro i uzdignute glave. Bili su dobri i časni ljudi, roditelji, sinovi, dobre komšije i voljene kolege. Njihova smrt je promijenila sve nas. Nemamo pravo da ikada njihovu žrtvu zaboravimo. Gradili su bolje društvo i u toj misiji položili svoje živote. Društvo im to ne smije zaboraviti. Mi nećemo. Adis i Davor su bili i ostali naša braća – rekao je policijski komesar Fatmir Hajdarević.

Saim Smajlović, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, je kazao da pravda za ubistvo policajca ne smije biti prespora ili nedostižna.

Zahvaljujući upornom radu policijskih službenika i tužilaca, izvršioci svirepog ubistva Adisa i Davora nalaze se gdje im je i mjesto – iza rešetaka. Kazne za ovakve zločine moraju biti stroge i slati jasne poruke svima koji i pomišljaju da se na ovaj način mogu obračunati s policijom i državom. Sjećanje na Adisa i Davora, istinske heroje današnjice, ostat će zauvijek urezana u našim srcima – kazao je Smajlović.

Pravda ne smije biti prespora ili nedostižna

Položeno je cvijeće i odata počast na mjestima ukopa, na Šehidskom mezarju Buća Potok i na groblju “Sveti Josip”.

U znak sjećanja na ubijene kolege, i ove godine je održan Memorijalni turnir u malom nogometu “Adis & Davor”, u organizaciji Sindikata policije Kantona Sarajevo, a koji je okupio ekipe brojnih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Memorijalni turnir otvoren je minutom šutnje u znak odavanja počasti ubijenom policijskom službeniku MUP-a Unsko-sanskog kantona Ozrenu Maranu.

Policijski službenici, 43-godišnji Adis Šehović i 46-godišnji Davor Vujinović, ubijeni su na dužnosti u naselju Alipašino Polje, 26. oktobra 2018. godine, saopćeno je iz MUP-a KS.