Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okružni sud u Doboju

Petorica optuženih za zločine nad civilima nisu došla na izjašnjenje o krivici

okruzni sud doboj
Foto: BIRN

Petorica optuženih iz tri predmeta za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, Doboja i Dervente nisu se danas pojavila na ročištima u dobojskom Okružnom sudu koja su zakazana radi njihovog izjašnjenja o krivici

Trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se terete za zločine nad civilima na području Bosanskog Broda – Adam i Jakov Antolović te Miljenko Bazler – nisu se ponovo pojavila na izjašnjenju o krivici.

Prema podacima Suda, Jakov Antolović i Miljenko Bazler uredno su primili sudske pozive na adresama u Hrvatskoj, dok Sud nije dobio potvrdu da je poziv uručen Adamu Antoloviću, koji živi u Švedskoj, piše Detektor.ba.

Optužnica Antoloviće i Bazlera tereti da su u svojstvu pripadnika 101. bosansko-brodske brigade HVO-a od aprila do oktobra 1992. godine, kao saizvršioci, učestvovali u zločinima nad civilima u Bosanskom Brodu u staroj zgradi policije, zgradi Općine i na stadionu Fudbalskog kluba “Polet”.

Prema navodima dobojskog Okružnog javnog tužilaštva, Adam Antolović je ubio jednog civila, silovao jednu osobu i učestvovao u zlostavljanju više osoba, dok su Jakov Antolović i Bazler optuženi za zlostavljanje i zastrašivanje više osoba. Oni su, navodi se u optužnici, učestvovali i u odvođenju civila na prisilni rad i u “živi štit” na mostu između Bosanskog i Slavonskog Broda.

Naredno ročište zakazano je za 10. april 2025. godine.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Kolobarić ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici za zločine nad civilima u Doboju, a Sud nije dobio potvrdu da je optuženi primio poziv na adresi u Srbiji.

Kolobarić je optužen da je s Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom Vukovićem i Božimirom Vukovićem učestvovao u ubistvu i mučenju civila, a Okružni sud u Doboju je u decembru prošle godine razdvojio postupak u odnosu na njega.

U optužnici se navodi da su Kolobarić i Toprek s još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, učestvovali u ubistvu jednog civila krajem augusta 1992. godime. Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao preminuli vojnik. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjaluci.

I Kolobariću je naredno ročište za izjašnjenje o krivici zakazano za 10. april 2025.

Za isti datum je planirano i novo ročište za izjašnjenje o krivici Zorana Stojčića, optuženog za zločin nad civilima u Derventi, nakon što se danas nije pojavio u sudnici.

Sutkinja za prethodno saslušanje Slavica Bambulović kazala je da je advokatica Mirjana Ninković opravdala Stojčićev izostanak medicinskom dokumentacijom iz Rumunije.

Braniteljica optuženog se nije pojavila u sudnici zbog štrajka advokata u Republici Srpskoj.

Stojčić se tereti da je s Miroslavom Bojanićem i Tihomirom Stankovićem početkom maja 1992. učestvovao u premlaćivanju jednog zatočenika hrvatske nacionalnosti, koji je s drugim civilima bio zatvoren u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Todor Dokić” u Kalenderovcima kod Dervente.

Bojanić i Stanković su ranije u dobojskom Okružnom sudu osuđeni na po godinu zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Derventi.